GMO och statens upphandling

Motion 2011/12:Fi225 av Kew Nordqvist m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-03
Numrering
2011-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten i sin upphandling av animaliska livsmedel ska kräva att dessa kommer från djur som inte ätit GMO-foder.

Motivering

De flesta konsumenter vill inte ha livsmedel från genmodifierade organismer (GMO). Det finns goda skäl för det. De långsiktiga konsekvenserna i naturen av GMO-odlingen är till exempel dåligt undersökta. Användningen av GMO bidrar i praktiken till att ett fåtal internationella företag stärker sitt grepp över utsädesutvecklingen.

Livsmedel som innehåller GMO måste märkas, enligt EU-reglerna. Därför säljs dessa i princip inte på den svenska marknaden – alltför få skulle köpa dem.

Animaliska produkter (kött, mjölk, ägg) som kommer från djur som ätit GMO-foder anses dock enligt EU-reglerna inte vara GMO och behöver därför inte märkas. Sådana produkter kan säljas på den svenska marknaden. Däremot behöver GMO-foder märkas. Foder från GMO (särskilt majs och soja) används av många producenter, men inte av alla.

Vid offentlig upphandling borde man kunna ställa krav på att animaliska produkter kommer enbart från djur som inte ätit GMO. Sådana produkter tillverkas både i Sverige och i andra europeiska länder.

I Sverige har LRF gått ut och rekommenderat att lantbrukare inte använder foder från GMO. Rekommendationen följs för det mesta. Grisproducenternas förening har accepterat GMO. Ett antal grisproducenter lär använda foder som innehåller GMO.

Inom EU får inte certifierade ekologiska producenter använda GMO-foder. Man kan också anta att det finns producenter som inte är certifierade, men ändå, som de flesta i Sverige, avstår ifrån att använda GMO.

EU-reglerna för ekologisk produktion ställer minimikrav på dokumentation om att fodret är GMO-fritt. Där finns till och med en blankett som kan användas. Där finns alltså ett inom EU etablerat och sanktionerat sätt att verifiera att krav på GMO-fritt foder uppfylls. Detta framgår av rådets förordning (EG) 834/2007 artikel 9 samt tillämpningsförordningen 889/2008 artikel 69.1 Motsvarande verifieringssätt och blankett för säljardeklaration skulle lätt kunna användas av producenter som inte är ekologiska men inte säljer animalier från djur som ätit GMO.

Vi anser att staten i sin upphandling av livsmedel ska ställa krav på att animaliska produkter kommer från djur som inte ätit GMO-foder.

Stockholm den 2 oktober 2011

Kew Nordqvist (MP)

Helena Leander (MP)

Tina Ehn (MP)

Jan Lindholm (MP)

Mats Pertoft (MP)

[1]

http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/91/61/e11d6522.pdf samt http://eur-lex.europa. eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2008R0889:20100701:SV:PDF

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten i sin upphandling av animaliska livsmedel ska kräva att dessa kommer från djur som inte ätit GMO-foder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.