Till innehåll på sidan

Göteborg Wind Orchestra och Marinens musikkår

Motion 2008/09:Fö285 av Gunilla Carlsson i Hisings Backa m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-07
Numrering
2008-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Göteborg Wind Orchestra och Marinens musikkår.

Motivering

Regeringens pågående omstrukturering av försvaret hotar de två sista heltidsanställda blåsarsymfoniska orkestrarna i Sverige. Det gäller Flygvapnets musikkår i Göteborg, mer känd som Göteborg Wind Orchestra, samt Marinens musikkår i Karlskrona. Vi socialdemokrater vill vända denna utveckling och satsa på den regionala musiken där militärmusiken också har en plats. Dessutom är vi starkt kritiska till att regeringen sammantaget inte berört försvarsmusikens betydelse för svenskt kulturarv. Både Försvars- och Kulturdepartementen har blivit uppvaktade kring denna fråga, och trots verksamheternas vikt för den regionala musikens utveckling så har önskemålen ej hörsammats. Framtiden för den militära blåsorkestermusiken är inte en intern angelägenhet för endast Försvarsmakten. Det är en fråga som ger stora verkningar för det svenska kulturarvet. Därför måste det kulturpolitiska perspektivet nogsamt vägas in. Både Marinens musikkår och Göteborg Wind Orchestra har spelat in många cd som har rönt stor uppskattning och fått många goda recensioner, även från utlandet.

Göteborg Wind Orchestra har som exempel sålt över 250 000 skivor, vilket inom denna musikgenre betraktas som enastående. Sveriges orkesterförbund listar fem professionella blåsorkestrar genom samarbetsorganet De Fem. Det finns endast två heltidsanställda professionella blåsarsymfoniska orkestrar kvar i Sverige för närvarande, om har erforderlig numerär och som har orkesterprofilering fullt ut.

De Fem består av följande:

  • Marinens musikkår med 30 heltidsanställda musiker.

  • Göteborg Wind Orchestra/Flygvapnets musikkår med 26 heltidsanställda musiker.

  • Östgöta Blåsarsymfoniker, 16 heltidsanställda musiker.

  • Gotlandsmusikens Blåsorkester, 18 heltidsanställda musiker.

  • Stockholms Läns Blåsarsymfoniker med 33 deltidsanställda musiker.

I internationella sammanhang så har man fastslagit att minsta numerär är 25 musiker för att kunna spela den repertoar som finns skriven för den här orkesterformen.

Det finns endast två heltidsanställda professionella blåsarsymfoniska orkestrar kvar i Sverige för närvarande, som har erforderlig numerär och som har orkesterprofilering fullt ut. Dessa två är Göteborg Wind Orchestra och Marinens musikkår i Karlskrona. Dessa två orkestrar är de sista heltidsprofessionella blåsarsymfoniska orkestrarna som finns kvar i Sverige. Ser vi på situationen inom EU och våra grannländer gällande denna genreform är läget helt annorlunda.

Norge har sju blåsarsymfoniska orkestrar, Danmark fem, Finland fyra. I Storbritannien och Tyskland är antalet blåsarsymfoniska orkestrar betydande, cirka 25 i varje land. Detta beskriver på ett bra sätt att verksamheten prioriteras högt av länderna i vår närhet. Göteborg Wind Orchestra och Marinens musikkår lever idag under hot om nedläggning alternativt förändrad verksamhet, vilket inte bör drabba två av Sveriges äldsta och sista kvarvarande blåsarsymfoniska orkestrar.

Stockholm den 6 oktober 2008

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Lars Wegendal (s)

Göran Persson i Simrishamn (s)

Leif Pettersson (s)

Nikos Papadopoulos (s)

Anne Ludvigsson (s)

Margareta Israelsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Göteborg Wind Orchestra och Marinens musikkår.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.