Graffiti

Motion 2002/03:Kr325 av Gustav Fridolin (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppdrag till Kulturrådet att undersöka möjligheten att initiera graffitiprojekt i samarbete med kommuner och landsting.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att graffiti är en konstart och inte per definition något som bör sammankopplas med vandalisering och kriminalitet.

Inledning

Graffitin och den kultur den är en del av beskylls ofta för att dra sig undan och bli en grogrund för motsättningar och ett ständigt testande av gränser. Om det nu är så, är det dags att fråga sig varför? Det är min bestämda uppfattning det är först när möjligheterna att uttrycka sig och bygga en meningsfull fritid beskärs eller bemöts med förakt som detta händer. Lika viktigt som det är att samhället tillhandahåller lokaler och mötes­platser för ungdomar, lika viktigt är det att den ungdomskultur som växer fram underifrån bemöts med respekt. För att det ska vara möjligt krävs det att ungdomar och fritidsledare lokalt ges resurser och frihet att utforma vettig verksamhet.

Graffiti och klotter

Man måste våga hålla isär graffiti och klotter. Graffiti är konst och bör uppmuntras som konstform. Graffitimålare har dessutom stor respekt bland många unga. De positiva förebilder som lagliga graffitimålare utgör borde utnyttjas för att fånga upp unga människor som är på väg in i samhället men riskerar att ramla utanför. Klotter å andra sidan är skadegörelse. Men den skadegörelsen är också effekten av ett större socialt problem som gäller hur samhället i stort behandlar sina invånare och unga medborgare. I samband med klotter har det också förekommit att man slår ut fönster, skär sönder säten i tunnelbanevagnar och ägnar sig åt allmänt sabotage. Det är straffbara handlingar och ett kriminellt beteende. Tyvärr har det av många kommit att automatiskt kopplas ihop med graffiti.

Hur hantera problemen med illegalt målande

Idén med konsten är att göra den tillgänglig för allmänheten genom att visa upp den i sådana delar av vår vardagsmiljö som annars upplevs som tråkiga. I ett samhälle där stressen hela tiden ökar, där föräldrar har mindre och mindre tid med sina barn, där man skär ner resurser till skola, omsorg, fritidsverksamhet och där den överordnade föreställningen om framgång handlar om att göra sig känd, kan klotter falla ut som ett sätt för unga människor att hantera sin omgivning. Graffiti är en kultur som utvecklats av ungdomar och som är öppen för alla som vill skapa och visa upp sin konst utanför de traditionella konstetablissemangen.

Det bästa sättet att hantera problemet med oönskat klotter är att hjälpa ungdomarna att kanalisera sin skapariver på ett positivt sätt. Det är på sikt en mer hållbar väg bort från den vandalisering som skattebetalarna ändå till sist får betala.

Den enda kommun som har satsat på ett omfattande graffitiprojekt tillsammans med de graffitiintresserade är Norrköping. Där har man sedan mitten av 1990-talet bedrivit en försöksverksamhet i syfte att minska klottret på stadens fasader och väggar. Man har utgått från uppfattningen att ungdomar måste mötas med förståelse oavsett om de är intresserade av skateboard, musik, fotboll eller graffiti. På det viset har man bidragit till att det olagliga klottret minskat i kommunen.

Jag menar att regeringen bör ge Kulturrådet i uppdrag att i samverkan med ett antal kommuner eller regioner initiera positiva graffitiprojekt utifrån erfarenheterna från exempelvis Norrköping och andra försöksverksamheter som kan tjäna som pilotprojekt och föredömen för andra kommuner och regioner. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen.

Uttala att graffiti ska erkännas som konstform

Det sägs att barnen och ungdomarna är vår framtid. Vad samhället nu behöver göra är att erkänna att hip-hop och graffiti är här för att stanna och dessa kulturer måste bli accepterade och få stöd för att kunna utvecklas till något positivt. Vandalisering är ett brott och ska aldrig accepteras. Men graffiti är en konstform och som sådan inte möjlig att förbjuda. Jag anser därför att riksdagen ska tillkännage för regeringen som sin mening att graffiti är en konstart och inte per definition något som bör sammankopplas med vandalisering och kriminalitet.

Stockholm den 22 oktober 2002

Gustav Fridolin (mp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppdrag till Kulturrådet att undersöka möjligheten att initiera graffitiprojekt i samarbete med kommuner och landsting.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att graffiti är en konstart och inte per definition något som bör sammankopplas med vandalisering och kriminalitet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.