Halland som län/region

Motion 2005/06:Bo239 av Anne Marie Brodén m.fl. (m, fp, kd, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Halland som län/region bör vara kvar.

Motivering

Det går bra för Halland. Nästan oavsett vilken indikator man väljer att studera ligger Halland i topp. Befolkningstillväxten – Halland är Sveriges sjunde största län – och medellivslängden är högst i landet. Ohälso- och sjukskrivningstalen är låga, arbetslösheten likaså. Sysselsättningsgraden ökar snabbare i Halland än i de flesta andra län, liksom medborgarnas disponibla inkomst. Hallänningarnas utbildningsnivå är hög.

Väger man samman alla indikatorer som mäter regional utveckling till ett enda mått – då skulle Halland sannolikt vara Sveriges mest framgångsrika län.

Medborgarna är också nöjda med den service de får. En färsk patientenkät visar att medborgarnas nöjsamhet med den hälso- och sjukvård som Landstinget Halland står för är stor – och då är ändå landstingsskatten näst lägst i landet. Studerar man det sammanlagda resultatet från de sex halländska kommunerna är ekonomin mycket god.

Halland har också ett mycket gynnsamt geografiskt läge och länet kan ses som en del av två starka tillväxtregioner; Göteborgsregionen och Öresundsregionen. Men vi har ingen självklar gräns mellan de två. Tvärtom finns det en rad funktionella samband för alla kommuner, såväl norrut som söderut.

När vi nu finner att Hallands län kan komma att delas upp i tre stycken – ställer vi oss som hallänningar två frågor:

  • Vad är det som gör att det går så bra för Halland i dag?

  • På vilket sätt skulle det gynna hallänningarna om länet delas upp på tre andra regioner?

Svaren på första frågan är flera, men en viktig framgångsfaktor för Halland är det sätt på vilket de offentliga aktörerna samarbetar med såväl högskolan som näringslivet. Vi brukar berömma oss om hallandsandan, som går ut på att söka lösningar i samförstånd istället för i konfrontation. Kombinera sedan detta med en stor portion entreprenörskap och framåtanda – och finn ett mycket väl fungerande regionalt utvecklingsarbete med en god sjukvård och mycket väl fungerande kommunala välfärdstjänster – med goda resultat dessutom. Trots detta får Halland i jämförelse med andra län mycket lite statliga pengar för regional utveckling – och vi ber inte heller om mer.

Också våra sex kommuner, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hyltebruk, Halmstad och Laholm, besitter en stor attraktionskraft. Kommunerna har ett differentierat näringsliv, och det är i första hand de små och medelstora företagen som genererar tillväxt och håller uppe sysselsättningen. Till skillnad från många andra av landets kommuner handlar arbetet hos oss inte om att vända en negativ utveckling – utan om att förstärka en redan positiv sådan.

Vilka argument och motiv som används för att bryta upp den kanske mest framgångsrika regionen i Sverige vet vi inte. Men att stora värden skulle riskera att gå förlorade om regionindelningen förändrades så att Halland som län och region skulle försvinna råder det ingen tvekan om.

Stockholm den 28 september 2005

Anne Marie Brodén (m)

Lennart Kollmats (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Lars Gustafsson (kd)

Jan Andersson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Halland som län/region bör vara kvar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.