Till innehåll på sidan

Handlingsplan mot alkoholkonsumtionen

Motion 2004/05:So344 av Nils-Erik Söderqvist och Agneta Lundberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningarna för en handlingsplan mot ökad alkoholkonsumtion.

Motivering

Vi måste stödja och uppmuntra en folkligt ledd rörelse mot ökad alkoholkonsumtion, eftersom Sverige står inför en massiv utmaning från de som vill förändra och liberalisera vår svenska alkoholpolitik. Trycket på våra alkoholskatter ökar från flera av våra grannländer, införselkvoterna är alldeles för generösa, vi har ett omfattande krognät och alkohol är lättillgänglig också för mycket unga genom att 18-årsgränsen ofta inte upprätthålls vid försäljning av folköl.

Alkoholkonsumtionen skjuter i höjden, nya alkoholvanor grundläggs, alkoholskadorna ökar och resultatet av dessa kommer att brisera om 5-10 år. Det kan vi förutse och om vi inte i nuläget vidtar rätt åtgärder kommer kommande generationer att få betala ett mycket högt pris.

En särskild myndighet, Alkoholkommittén, har inrättas för att genomföra den nationella handlingsplanen för att förebygga alkoholskador. I stort sett har den svarat för utbildningsinsatser för professionella till andra professionella och för riksomfattande mediesatsningar. Dessa insatser är viktiga, men de måste kompletteras med insatser som stödjer också det fria och frivilliga föreningslivet och folkrörelsearbetet. Det är viktigt att dessa krafter tas tillvara för att få ett folkligt engagemang för en förändrad attityd till alkohol.

Massor av människor engagerar sig i skilda ideella verksamheter, och barn och ungdom är fortfarande, trots alla dystra profetior om motsatsen, mycket verksamma i föreningslivet. Folkrörelse-, studie- och föreningsverksamhet är fortfarande aktiviteter som samlar stora skaror varje vecka.

Intresset för samhällsfrågor är också stort. I en studie gjord av Ungdomsstyrelsen tycker 72 procent av de tillfrågade att man ska blanda sig i politiken, stödja det som är rätt och motverka det som är fel. Flera studier talar i liknande termer om ett intresse för inflytande och medagerande. Människor vill inte lämna över sin makt till experter; de vill delta och de värderar politiken inte bara utifrån plånboksfrågorna utan också utifrån frågor om livsvärden, livskvalitet och livsstil.

Föreningslivet har utvecklat modeller och metoder i preventions- och folkbildningsarbete och det arbetet pågår ständigt, trots små resurser. Kunskap och erfarenhet finns att tillgå i stor omfattning. En folkrörelsebaserad satsning skulle kunna innebära en mobilisering långt utanför det professionella samhällets insatser.

För det krävs ekonomiska resurser. För att bland annat fullfölja genomförandet av den nationella handlingsplanen anvisas ytterligare 200 miljoner kronor 2005. En del av dessa anvisade medel bör kunna användas för att stödja det fria och frivilliga föreningslivet och folkrörelsearbetet mot ökad alkoholkonsumtion.

Stockholm den 28 september 2004

Nils-Erik Söderqvist (s)

Agneta Lundberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förutsättningarna för en folkresning mot ökad alkoholkonsumtion.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.