Helhetssyn i miljöpolitiken

Motion 2008/09:MJ284 av Betty Malmberg (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-02
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av helhetssyn i miljöpolitiken.

Motivering

Att sträva efter en så varaktigt ren och hållbar miljö som möjligt är självklart viktigt såväl för vårt land som för hela jordklotet. Dock blir ibland ivern att undanröja vissa substanser som kan anses skadliga alltför stor. Det kan bli så stor att den totala miljöeffekten av att ha eliminerat en unik substans, vid en livscykelanalys (LCA-analys) troligen kan visa sig vara mer skadlig än det enskilda ämnet som eliminerades. Likaså kan andra negativa effekter uppstå som kan få oväntade följder. Detta oskick måste stävjas och istället ersättas av en helhetssyn av den totala effekt och funktion som inbegriper ämnet ifråga.

För konsumenterna blir det alltmer uppenbart att landets miljösträvan ibland överskuggar sunt förnuft. Risken med detta är att det byggs upp ett misstroende från konsumenternas sida och att misstroendet felaktigt riktas mot det viktiga miljöarbetet. Det här tjänar ingen på, allra minst samhället. Ett exempel är när myndigheterna förbjöd färgtillverkarna att ha olika mögelhämmande tillsatser i målarfärg. Det har sedermera förorsakat en markant påväxt av mögel på relativt nymålade ytor med omfattande tvättning och tätare ommålningar till följd. Tvättvatten med soda eller ammoniak rinner numera orenat rakt ner i marken och blir en del av vattnets kretslopp. Vissa hävdar nu att mögelpåväxten är helt normal och att det inte är något fel på färgen. Men självklart måste färgen tillverkas på ett sätt som upprätthåller dess funktionalitet, precis som den som bygger en bro måste dimensionera den för att hålla för påfrestningar. Ett annat exempel är båtbottenfärger som ska förhindra påväxt av snäckor m.m. I några europeiska länder saluförs en färg där ett kopparämne binds in i en epoxy. Färgen uppnår sedan en beständighet och funktionalitet i upp till tio år, till skillnad från den självpolerande färg som årligen målas på i Sverige. Den epoxyburna kopparfärgen är nämligen förbjuden i vårt land medan vi till fullo tillåter en färg som successivt slipas av i vattnet och som sedan spolas av definitivt vid höstens båtupptagning. Vad gott det kan göra för miljön övergår mitt och andras förstånd och alla som har varit vid en båtupptagningsplats på hösten vet hur marken ser ut.

Ett annat exempel då miljöhänsyn på ett blint sätt överskuggar funktionalitet är miljödäck till bilar som visar sig ge längre stoppsträcka än andra däck.

Självklart ska samhället alltid sträva efter att minimera skadliga substanser. I samband med att statliga myndigheter utfärdar förbud om användning av vissa ämnen måste det därför åtföljas av en LCA-analys inte bara av ämnet ifråga utan att man dessutom väger in vilka konsekvenser ett förbud skulle få för funktionen ifråga. Den svenske pseudonymen Falstaff fakir skrev en gång att vatten är det största gift som omger Visby stift. Detta är nog så riktigt eftersom det i allt miljöarbete handlar om dos och verkan.

Stockholm den 29 september 2008

Betty Malmberg (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av helhetssyn i miljöpolitiken.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.