Hot mot tjänsteman

Motion 2007/08:Ju280 av Patrik Forslund (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-03
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring i brottsbalken gällande hot mot tjänsteman.

Motivering

En stor del av de tjänstemän som arbetar på våra myndigheter i Sverige utsätts eller har utsatts för hot en eller flera gånger i sitt dagliga arbete. Många anmäler inte alltid trakasserier eller hot då de känner att de inte tas på allvar av den myndighet de jobbar i. Dessutom kan det innebära en direkt fara i form av våld av den som utfärdat hoten, en risk man inte alltid vill ta. Att dessa tjänstemän känner sig hotade, trakasserade och rädda i sin myndighetsövning är ett hot mot demokratin.

Brottsförebyggande rådets rapport 2005:18 baseras på en omfattande undersökning, totalt inkluderas 5 635 enkäter och 50 intervjuer. I undersökningen definieras otillåten påverkan som allvarliga trakasserier, hot, våld eller annan påverkan som utöver att vara ett arbetsmiljöproblem riskerar att påverka den enskilda tjänstemannens myndighetsutövning, och som därför i förlängningen utgör ett hot mot demokratin.

De tjänstemän som deltog i undersökningen är verksamma inom Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Av de tjänstemän som deltagit i studien har 12 procent någon gång under undersökningsperioden utsatts för allvarliga trakasserier, hot eller våldssituationer.

Alla tjänstemän inom en myndighet bör kunna känna sig trygga, så även de som arbetar på landsbygden. Tyvärr är detta inte fallet. Det kan till och med vara farligare att arbeta som tjänsteman på landsbygden då man inte är lika anonym som när man jobbar i en storstad. Samhällena på landsbygden är mindre och de flesta känner till varandra. Att söka upp tjänstemannen eller ta reda på var dennes familj bor är tämligen enkelt. För att stödja tjänstemän i sin myndighetsövning kan ett steg i den riktningen vara att tydliggöra att ett hot mot en tjänsteman alltid är allvarligt oavsett hotets karaktär. I brotts­balkens 17 kap. framgår i 1 § att den som med våld, eller hot om våld för­griper sig å någon i hans myndighetsutövning, eller för att tvinga honom till eller hindra honom från åtgärd däri, eller hämnas för sådan åtgärd, dömes för våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Det rimligaste vore att betrakta alla brott mot tjänstemän som grova för att på så sätt stödja tjänstemännen i sin myndighetsövning.

Stockholm den 24 september 2007

Patrik Forslund (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring i brottsbalken gällande hot mot tjänsteman.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.