Informationsinsats om diskrimineringslagarna

Motion 2002/03:A328 av Elisebeht Markström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en offensiv informationsinsats om diskrimineringslagarna.

Motivering

Arbetsplatsen skall vara fri från diskriminering. Det måste finnas en makt­balans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Ett av kraven är att ingen skall behöva bli godtyckligt behandlad av sin arbetsgivare eller av sina kollegor. Diskriminering i alla dess former måste motarbetas.

I maj 1999 trädde tre nya lagar om diskriminering i kraft. De handlar om diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning, funktionshinder samt etnisk bakgrund. Lagstiftningen omfattar allt från anställningsförfarandet till dess att man slutar. Det kan handla om trakasserier, hot och våld på arbetsplatsen men också lönediskriminering, befordran och avskedsdiskriminering, för att nämna några.

De fyra nu befintliga diskrimineringslagarna – diskriminering på grund av sexuell läggning, funktionshinder eller etnisk bakgrund samt jämställdhetslagen – skiljer sig dock något från varandra vad det gäller tillämpning av lagstiftningen och hur yttringar av diskrimineringen ter sig. Därför finns det myndigheter och ombudsmän – homoombudsman, handikappombudsman och diskrimineringsombudsman – som skall se till att lagarna efterlevs.

Det har nu gått mer än tre år sedan lagstiftningen trädde i kraft. Man kan konstatera att lagarna inte fått fullt genomslag ännu. Fortfarande diskrimineras personer på arbets­platserna.

Regeringen har under 2002 tillsatt en parlamentarisk kommitté med uppdrag att överväga en gemensam lagstiftning mot diskriminering som omfattar flertalet diskrimineringsgrunder och samhällsområden. Däri ingår också att överväga om ett skydd mot diskriminering av s k transpersoner bör införas. Uppdraget skall redovisas 1 december 2004.

För drygt ett år sedan fattade LO-kongressen beslut om att utbilda fackligt förtroende­valda i dessa frågor. Det var ett viktigt beslut som behöver stödjas av en offensiv informationsinsats utanför arbetsplatserna.

Stockholm den 18 oktober 2002

Elisebeht Markström (s)

Hillevi Larsson (s)

Anita Johansson (s)

Börje Vestlund (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en offensiv informationsinsats om diskrimineringslagarna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.