Infrastrukturen i Uppsala län

Motion 2013/14:T358 av Agneta Gille m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för investeringar i vägar och järnvägar i Uppsala län.

Motivering

Goda kommunikationer bidrar till en högre tillväxt eftersom fler människor kan nå arbete eller studier inom en större region. Ett ökat utbud av sysselsättning ger den enskilde fler möjligheter till jobb, vilket ökar rörligheten på arbetsmarknaden. Omvänt kan företagens behov av arbetskraft bättre tillgodoses, vilket minskar risken för hämmande flaskhalsar i produktionen av varor och tjänster. Tillväxt främjas av god infrastruktur.

Miljömålen kräver att transportsektorn ställs om. Fler måste åka kollektivt, och transporter av gods måste flyttas från väg över till järnväg. En god och modern infrastruktur är nödvändig för en bättre miljö.

Uppsala län är med sitt geografiska läge starkt beroende av goda kommunikationer. Pendlingsströmmar såväl inom länet som till och från länet, framförallt till och från Stockholmsregionen, är omfattande. Dessutom korsas länet av fjärrtrafik på spår och på vägar.

Under senare år har vi upplevt en dramatisk försämring avseende tågtrafikens effektivitet och service visavi pendlarna. Ständiga trafikstörningar, inställda tåg, växlar som frusit fast, pendlare som saknat alternativa möjligheter till transporter m.m. Uppsala län är osedvanligt hårt drabbat, inte minst kommunerna Uppsala, Knivsta, Enköping och Håbo. Störningarna i trafiken på sträckorna Stockholm–Västerås, Stockholm–Uppsala och Stockholm–Bålsta drabbar tiotusentals pendlare, skapar onödiga tidsförluster, irritation och en mycket negativ inställning till järnvägstransporterna som framtidens bästa transportalternativ.

Regeringen måste agera kraftfullt för att minska störningarna. Alla sorters bestraffningar av eller förnyade krav på SJ och Trafikverket är dock meningslösa utan en snabb spårutbyggnad enligt våra intentioner och en förändrad personalpolitik hos den huvudman som ansvarar för att spårkapaciteten hålls så intakt som möjligt, oavsett väderlek och årstid.

Järnvägar

Fortsatt framgångsrik utbyggnad av tågtrafiken förutsätter att återstående enkelspår på Ostkustbanan snarast byggs ut till dubbelspår. De aktuella sträckorna är genom Gamla Uppsala och Skutskär–Furuvik.

Behovet av att på Dalabanan förbättra möjligheterna till tågpendling på sträckan Uppsala–Heby–Sala är stort. Detta kräver mötesspår på längre sträckor och, på sikt, ett dubbelspår för att trafiken ska vara pålitlig och hålla god standard.

Den tredje järnvägssträckan som berör Uppsala län är Mälarbanan som har stora kapacitetsproblem på sträckan Kallhäll–Tomteboda, där kraftiga förseningar är vanligt förekommande. Det finns också brist på vagnskapacitet hos SJ, vilket innebär att många pendlare från Enköping och Bålsta tvingas stå hela resan.

Det saknas också spår mellan Enköping och Uppsala på den gamla banvallen. Järnvägstrafik mellan Uppsala och Enköping skulle knyta samman de olika trafikstråken och skapa snabbare och mer miljövänliga transporter, inte minst västerut till Arlanda. Dessutom skulle många resenärer från norr till väster slippa ta omvägen via Stockholm, vilket de måste göra i dag.

Vägar

Den viktigaste väginvesteringen i länet är nu väg 288 mellan Uppsala och Östhammar. Den är hårt belastad med en trafikvolym vägen inte har kapacitet för, vilket leder till många olyckor. Sänkta hastigheter gör vägen till en besvärande flaskhals för enskilda och företag i Östhammars kommun. Landstinget och berörda kommuner har förklarat sig beredda att låna ut pengar till Trafikverket för den första etappen, vilket görs motvilligt av principiella skäl men som understryker betydelsen av denna investering.

Andra väginvesteringar med hög angelägenhetsgrad inom länet är väg 70 mellan Enköping och Sala samt väg 67 Tärnsjö–Stingtorpet. På väg 55 mellan Enköping och Strängnäs behövs en standardförbättring och breddning av vägen för att öka framkomligheten och säkerheten, vilket även skulle gynna miljön.

Stockholm den 1 oktober 2013

Agneta Gille (S)

Lena Sommestad (S)

Pyry Niemi (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för investeringar i vägar och järnvägar i Uppsala län.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:TU20
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.