Till innehåll på sidan

Infrastrukturinvesteringar för tillväxt i Mälardalen

Motion 2005/06:T464 av Berndt Sköldestig m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lånefinansiering av viktiga infrastruktursatsningar.

Motivering

Det område som sträcker sig från Örebro län i väster fram till Stockholm i öster och från Gävle i norr till Linköping i söder, kallas östra Mellansverige. Det är en sammanhållen, region med stark tillväxt. Det är Sveriges enda tätbefolkade storstadsregion.

En tredjedel av Sveriges befolkning bor här, cirka 3 miljoner. Tillsammans står regionen för 40 procent av inkomsterna i Sverige, 34 procent av sysselsättningen och hälften av landets skatteintäkter. Trots avmattningen på arbetsmarknaden har befolkningen i regionen hela tiden fortsatt att öka. Här finns en starkt framtidsinriktad industritradition som under många år varit Sveriges tillväxtmotor.

Flera studier av utvecklingen under 1980- och 1990-talet visar hur företag och näringar sprids från regionen till resten av landet. När vissa näringar expanderar i regionen tenderar de att efter en tid också växa i andra delar av landet. När vår region stagnerar, slår det på samma sätt mot tillväxten i hela landet.

Trots lågkonjunktur i början av 2000-talet står regionen fortfarande i en klass för sig vad gäller storlek och täthet.

Regionen är Sveriges starkaste forskningsproducent med nästan hälften av landets högskolebaserade forskning och drygt 40 procent av näringslivets forskning och utveckling.

Här finns 25 högskolor med cirka 100 000 helårsstudenter eller omkring en tredjedel av landets studenter.

Det är en samarbetsregion som snabbt går mot en gemensam arbets- och bostadsmarknad. Regionen har ett rikt utbud av olika boendemiljöer. Det finns beräkningar som pekar på att den här regionens befolkning kommer att öka med 27 procent fram till år 2030.

Genom att skapa många livskraftiga kärnor i regionen får vi en bra livsmiljö där människor får bättre möjligheter att kombinera familj, boende, arbete och studier.

Internationellt sett har vi dock en bit kvar innan vi uppnår samma utvecklingsdynamik som jämförbara storstadsregioner. För att komma ikapp och helst förbi många av dessa regioner är det nödvändigt att skapa en grogrund för långsiktig konkurrenskraft i regionen.

Då krävs ett antal strategiska insatser. Här spelar infrastruktursatsningar en stor för att inte säga avgörande roll. För att främja en god utveckling av infrastrukturen och uppnå resultat krävs ett utökat samarbete mellan lokala och centrala beslutsorgan. Vi behöver även beslutsforum för regionen som understöder ökad samverkan för att skapa bättre förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Under det gångna året har staten gjort stora infrastruktursatsningar. Tyvärr kan vi konstatera att viktiga objekt i vår region ändå fått skjutas på framtiden av finansiella skäl. Vi anser det djupt olyckligt och befarar att andra regioner i Europa därmed kan komma att springa ifrån oss i utveckling.

Men en god infrastruktur är inte bara själva byggandet av vägar och järnvägar, utan även den service som kollektivtrafiken kan erbjuda. Denna service fallerar idag på många sträckor.

Vi behöver trafikoperatörer med hög kompetens som kan erbjuda resenärerna en god service.

Östra Mellansverige – utvecklingsmotorn

Vi vill medverka till att göra östra Mellansverige till ett levande och dynamiskt utvecklingscentrum i Östersjöområdet. Ska vi lyckas måste infrastrukturen fungera. De objekt som skjutits på framtiden av finansiella skäl måste komma igång och byggas. Det gäller järnvägar, vägar, flyg och sjöfart.

Därutöver vill vi medverka till att nya lösningar prövas som ger de storstadsnära områdena fler och snabbare förbindelser. Här finns såväl nationella som internationella intressanta lösningar som skulle klara ökande behov, skapa ökad konkurrens och därmed billigare resande med högre servicegrad och högt uppsatta miljökrav.

Förslag

För att kunna påskynda utbyggnaden av infrastrukturen i vår region, i syfte att den även fortsättningsvis ska bidra till tillväxt i hela Sverige, föreslår vi lånefinansiering av viktiga infrastruktursatsningar.

Stockholm den 27 september 2005

Berndt Sköldestig (s)

Michael Hagberg (s)

Paavo Vallius (s)

Christina Axelsson (s)

Mats Berglind (s)

Lennart Axelsson (s)

Sylvia Lindgren (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lånefinansiering av viktiga infrastruktursatsningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.