Till innehåll på sidan

Infrastrukturutvecklingen i Jönköpings län

Motion 2012/13:T315 av Helene Petersson i Stockaryd m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en infrastrukturutveckling i Jönköpings län.

Motivering

Jönköpings län, landets femte största län, är en strategisk region i Sverige. Vi är ett län som präglas av stadig utveckling och stark tillväxt. Länet har ett väl utvecklat näringsliv med driftiga entreprenörer. Vi ligger strategiskt närmare en stor extern marknad men begränsningarna i infrastrukturen gör tillgängligheten svårare. Vägarna till den externa marknaden måste avsevärt förbättras. Speciellt i öst-västlig riktning där både vägnätet och järnvägsnätet har stora behov av upprustning. Länets basnäring är framförallt tillverkningsindustrin men även logistikbranschen har många stora aktörer som är verksamma i länet.

För att länet även i framtiden ska utvecklas och bidra till hela rikets framtida tillväxt krävs en infrastruktur och kommunikationer som fungerar över hela länet och vidare ut i landet.

Att utveckla järnvägen är fundamentalt inte bara för Jönköpings län utan också för hela landet. En investering i höghastighetståg är ett samhällsutvecklingsprojekt, inte bara ett infrastrukturprojekt. Ett av de tyngsta skälen för att bygga höghastighetsjärnvägar är de tillväxteffekter som detta ger. Genom snabba förbindelser ökar tillgängligheten och möjligheten till ett vidgat arbetsmarknadsområde. I dag är det många som pendlar till och från sin arbetsplats. För att det ska gå att kombinera ett fungerande familjeliv och ett arbetsliv där jobben finns krävs täta och snabba kommunikationer.

Därför anser vi att det behövs ett inriktningsbeslut om en kommande utbyggnad av höghastighetsbanorna Europakorridoren och Götalandsbanan men även en uppgradering av Södra stambanan Järnvägen behövs i bygget av ett grönt och konkurrenskraftigt Sverige. Ur miljö- och logistiksynpunkt behöver ytterligare järnvägsbanor elektrifieras, framförallt sträckan Nässjö/Jönköping–Värnamo.

Södra stambanan har idag hög belastning. 22 % av trafiken i dagens järnvägsnät går på Södra stambanan. Så länge det inte finns ett utbyggt höghastighetsnät kommer all volymökning att belasta stambanan. Idag finns knappt någon kapacitet kvar, samtidigt som behovet och kraven ökar från länets innevånare. Fler och fler upptäcker fördelarna med att använda allmänna kommunikationer för sina dagliga transporter, men då gäller det att turerna går tätt och att det finns snabba förbindelser.

I länet har utvecklats en mycket framgångsrik industri- och logistiknäring. Att dessa företag ges möjlighet att utvecklas och växa är avgörande för tillväxten både i länet och i riket. Även här måste synen på godstransporter breddas från ett transporttekniskt perspektiv till hur transportsystemet kan bidra till att få fler och växande företag i såväl vårt län som i landet i övrigt.

I Jönköpings län finns några av landets största logistikområden och terminaler som genererar tusentals arbetstillfällen. Investeringar i bättre infrastruktur ökar konkurrensen för dessa företag både genom bättre transportmöjligheter och genom bättre kompetensförsörjning då förbättrade kommunikationer ger större arbetsmarknader.

I länet finns idag fem omlastningsterminaler för gods mellan väg och järnväg, Stockaryd, Båramo, Gamlarp, Ljungarum och Torsvik. Terminalerna är nischade med bland annat inriktning mot skogliga råvaror, vagnslast, biobränsle, container och trailer. Bland annat är terminalen i Stockaryd Sveriges största öppna virkes- och biobränsleterminal. Med relativt små insatser skulle terminalens effektivitet ytterligare kunna ökas.

Det är angeläget att investeringar görs för att främja att mer gods överförs från väg till järnväg.

Även om de största insatserna bör ske i järnvägsnätet måste också vägnätet hålla en rimlig och bra standard. En utbyggnad av sträckan Jönköping–Ulricehamn, väg 40, och sträckan Toftaholm–Ljungby från två-plus-ett-väg till motorväg är därför viktiga insatser för hela landet men också för Jönköpings län.

Även Jönköpings flygplats är en del av regionens infrastruktur.

Stockholm den 27 september 2012

Helene Petersson i Stockaryd (S)

Carina Hägg (S)

Peter Persson (S)

Thomas Strand (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en infrastrukturutveckling i Jönköpings län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.