Till innehåll på sidan

Inkludering av ekocid i Romstadgan

Motion 2021/22:1775 av Anna Vikström och Mathias Tegnér (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten för att ekocid ska läggas till Romstadgan som ett femte brott i fredstid och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det pågår betydande miljöskadliga verksamheter runt om i vår värld som driver klimatförändringarna som utarmar livsmiljöer och ekosystem. Klimatet och ekosyste­men befinner sig under en oerhörd press med mänskligt lidande och oöverskådliga ekonomiska konsekvenser som följd. Våldsamma brändernas framfart, den utbredda och mångåriga torkan, de återkommande orkanernas massiva förödelse och översväm­ningarnas katastrofala följder utgör ett allvarligt hot mot vårt samhälle och vår planet. Utan en frisk miljö klarar vi inte klimatomställningen.

Europaparlamentet (EP) antog i år ett betänkande som efterlyser starkt EU-stöd och skydd av klimatet och miljöaktivister. EP uppmanar EU att bekämpa straffrihet vid miljöbrott globalt till en av sina främsta utrikespolitiska prioriteringar och anser att EU bör göra större ansträngningar för att stödja fördrivna personer på grund av klimat­förändringar. För att minska och förebygga skador på miljön kommer Europaparla­mentet att förstärka de två befintliga EU-reglerna om miljöbrott (ECD) och miljöansvarsdirektivet (ELD). Europaparlamentet vill uppdatera miljöbrottsdirektivet efter en grundlig konsekvensanalys för att ta hänsyn till nya typer av miljöbrott. I betänkandet uppmanas EU och medlemsstaterna att bana väg inom Internationella brottmålsdomstolen (ICC) mot nya förhandlingar mellan parter för att erkänna ekocid som ett internationellt brott enligt Romstadgan och framhåller att en studie av hur ekocid kan erkännas i EU-lag och diplomati och de rättsliga villkoren enligt de två ovanstående EU-reglerna måste förtydligas och harmoniserade klassificeringar utvecklas. 

Romstadgan omfattar de allvarligaste brotten som angår hela det internationella samfundet och är grunddokumentet för Internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC). Brott som idag faller under ICC:s jurisdiktion är folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott.

Om ekocid skulle omfattas i Romstadgan till följd av ett brott kan gottgörelse ske genom nationella domstolar eller genom ICC. Begreppet ekocid är inte nytt. Under den period då Romstadgan förhandlades var ekocid med i diskussionerna men förhandlades bort vid antagandet.

Ett projekt initierat av European Law Institute (ELI) avsåg att bidra till debatten om definitionen av ekocid som ett brott mot mänskligheten och ge konstruktiv analys av den oberoende expertpanelens rapport om ekocid. Projektet avsåg också att erbjuda en rättslig grund för antagande av EU-lagstiftning och bidra till att öka medvetenheten om hur brottet ekocid kan införas inom Romstadgan. Det finns nu en föreslagen definition från projektet som övergripande lyder: Med ekocid avses i denna stadga olagliga eller hänsynslösa handlingar som begås med insikt att det finns en påtaglig sannolikhet för allvarliga och antingen vidsträckta eller långsiktiga skador för miljön som orsakats av dessa handlingar (förtydligande definitioner framgår av deras förslag).

Ur ett miljöperspektiv är det tydligt att det saknas tillräcklig lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Arbete måste ske för att öka de juridiska möjligheterna att utkräva ansvar. Straffriheten är idag omfattande för miljöbrott och förstörelse av livsmiljöer. Det saknas globala verktyg med tillräcklig jurisdiktion för att hantera dessa frågor och med möjlighet att utkräva ansvar av individer i relation till konsekvenserna av deras handlingar och beslut. En ekocidlag skulle kunna komma till rätta med de värsta angreppen på miljön.

 

 

Anna Vikström (S)

Mathias Tegnér (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten för att ekocid ska läggas till Romstadgan som ett femte brott i fredstid och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2021/22:UU1
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.