Insatser vid läs- och skrivsvårigheter

Motion 2012/13:Ub332 av Margareta B Kjellin (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hjälp vid läs- och skrivsvårigheter.

Motivering

Många barn och unga går igenom skolan med läs- och skrivsvårigheter; det handlar om flera elever i varje klass som har svårt att tillgodogöra sig undervisningen på bästa sätt. Det finns ibland uppfattningen att denna problematik endast är en social konstruktion och att om eleven bara anstränger sig mer kommer han eller hon läsa lika bra som sina kamrater. Vissa barn ges diagnosen adhd och lösningen skulle kunna vara mer struktur alternativt läkemedel. Det är dessutom viktigt att först undersöka om det finns medicinska orsaker som syn- eller hörselnedsättningar till inlärningsproblemen.

Med rätt kunskaper och rätt insatser ska varje elev som har problem med att läsa och/eller skriva ha möjligheten att nå lika goda resultat som en elev utan denna problematik. Insatserna måste sättas in i så tidigt skede som möjlig för att skapa bästa förutsättningarna för eleverna. Det är viktigt att anpassa skolgången utifrån barnet eftersom det finns olika inlärningsstilar och olika pedagogiska teorier. Det är av högsta vikt att inte fastna i en teori utan se barnets behov i första rummet.

Skolan är enligt skollagen skyldig att ge stöd till elever som har svårigheter i skolarbetet, oavsett om det finns en dyslexidiagnos eller inte:

En elev skall ges stödundervisning om det kan befaras att eleven inte kommer att nå de mål som minst skall ha uppnåtts vid slutet av det femte och det nionde skolåret eller om eleven av andra skäl behöver särskilt stöd. Stödundervisning kan anordnas antingen i stället för utbildning enligt timplanen eller som ett komplement till sådan utbildning (Grf 5 kap. 4 §) .Särskilt stöd skall ges till elever med behov av specialpedagogiska insatser. Sådant stöd skall i första hand ges inom den klass eller grupp eleven tillhör (Grf 5 kap. 5 §).

Dock varierar denna hjälp väsentligt mellan olika skolor och ibland finns den inte alls. Kompensatoriska stödåtgärder i form av tekniska hjälpmedel kan användas, exempelvis läsplattor, inlästa läromedel och datorer. Vad som passar den enskilda individen, går inte att uttala sig om generellt. Det beror på behov, förutsättningar och situation. Men alla barn och unga måste få möjlighet att tillgodogöra sig sin skolgång. Inga barn ska känna oro, ovilja eller rädsla för att gå till skolan på grund av läs- och skrivsvårigheter. Det finns hjälp att få, och den har alla utsatta rätt till.

Härmed önskas därför en översyn av de grundläggande förutsättningarna för barn med läs- och skrivsvårigheter.

Stockholm den 21 september 2012

Margareta B Kjellin (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hjälp vid läs- och skrivsvårigheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.