Internationellt samarbete inom flygindustrin

Motion 2009/10:Fö247 av Yvonne Andersson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla Sveriges internationella samarbete inom flygindustrin.

Motivering

I en allt mer globaliserad värld måste svensk konkurrenskraft till stor del bygga på ett högt utvecklat kunskapsinnehåll i våra exportprodukter, varför forskning, utveckling och innovation är centrala delar av tillväxtpolitiken. I Sverige finns idag en internationellt sett mycket kvalificerad och omfattande försvarsindustri, som hävdar sig mycket väl på den internationella marknaden.

Försvarsindustrins verksamhet har stor betydelse för teknikutvecklingen i Sverige. Tillväxten drivs mer och mer av kunskap. Därför är det viktigt att vi tar tillvara den unika kompetens som finns inom de försvarsinriktade företagen.

Teknikutvecklingen inom försvarsindustrin ger positiva effekter även inom andra samhällsområden, till exempel den civila forskningen vid universiteten och näringslivet. Forskning, utveckling och innovation är centrala delar av tillväxtpolitiken, och förmågan att utveckla spjutspetsteknologi är av avgörande betydelse för vår fortsatta välfärd.

Ska Sverige fortsätta vara en framträdande nation inom industri och forskning måste vi öka vårt samarbete med framväxande länder, till exempel Indien. För att ta del av Indiens framsteg inom forskning och teknik borde vi ha ett närmare samarbete inom flygindustrin. I budgetpropositionen föreslog regeringen nyligen att det ska inrättas en exportstödjande myndighet för försvarsmaterielfrågor. Det är ett steg i rätt riktning. Det skapar tydligare roller och ger en ökad ansvarsfördelning. Försvarsindustriföretagens framtid ligger i internationalisering. De flesta försvarsmaterielaffärer kräver någon form av försvarspolitiskt samarbete. Företagen är i hög grad redan internationaliserade. Genom en ny myndighet skulle stödet för exporten kunna ges mer effektivt och samordnat. Myndigheten skulle kunna ge en tydlig rollfördelning mellan beställare och köpare.

Många utvecklingsländer eller nyligen industrialiserade länder är i behov av mer vänskapsrelationer med företag och politiker i Sverige och EU. Framförallt är kontakter mellan makthavare viktiga i många kulturer som förutsättning för goda affärsrelationer. Ett närmare samarbete inom flygindustrin skulle stärka Sverige som en framgångsrik industri- och tjänstenation. Det skulle också säkra landets position på den globala marknaden. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2009

Yvonne Andersson (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla Sveriges internationella samarbete inom flygindustrin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.