IT och kultur

Motion 2009/10:Kr252 av Eliza Roszkowska Öberg (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-02
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om IT och kultur.

Motivering

Vår historia engagerar ett stort antal människor och blir allt viktigare för vårt samhälle. Vårt svenska kulturarv är angeläget för oss idag och centralt att bevara för framtida generationer. Det behöver regelbundet utvecklas med hög kvalitet.

Kulturarvet kan även erbjuda många en spännande yrkeskarriär. I denna utveckling spelar IT en nyckelroll. IT blir alltmer en kulturbärare och skapar incitament för nya kulturformer, såsom Youtube. En tvåvägskultur håller på att breda ut sig. Vi lyssnar och tittar inte längre enbart på existerande verk, utan vi skapar numera även innehållet i kulturen.

Nämnda utveckling ställer i sin tur nya krav på kulturpolitiken. För det första måste statsmakten skapa neutrala marknadsvillkor. För det andra måste kulturarvet digitaliseras, så att kulturarvet kan tillgängliggöras för ännu fler människor. Inte minst yngre generationer efterfrågar kultur via nya medier. Oxford Text Archive var pionjärer på området och utvecklade tidigt en metod inom vetenskapliga sammanhang för att spara dokument för evigt med hjälp av digital teknik. Metoden innebär att skiftliga dokument kan sparas i en version som gör det möjligt att läsa dokumenten oberoende av morgondagens programvaror.

Inom ramen för det så kallade Accessprojektet har en omfattande satsning gjorts för att vårda, bevara och tillgängliggöra kulturinstitutioners samlingar. Sammanlagt har 643 miljoner kronor, exklusive några mindre olika anslag, gått till att tillgängliggöra kulturarvet åren 2006–2009. Enligt Kulturrådet är det emellertid oklart hur stor andel som gått till just digitaliseringsarbeten, då Accessprojektet även har innefattat en rad sysselsättningsprojekt. Det är centralt att verksamheten med att tillgängliggöra kulturarvet fortsätter samt att andelen för digitaliseringsarbeten anges. Arbetet behöver även breddas, så att ännu fler kulturinstitutioner och deras material omfattas. Även äldre arkiv bör inkluderas och tillgängliggöras genom nya medier. Ett framstående projekt inom digitaliseringsarbetet utgörs av Riksantikvarieämbetets projekt Kulturarv 2.0.

Arbetet med digitaliseringen av kulturarvet måste intensifieras och samordnas. Vi behöver dessutom en sammanhållen svensk kulturportal som samlar länkar till alla museer och konstverk som är digitaliserade.

Stockholm den 18 september 2009

Eliza Roszkowska Öberg (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om IT och kultur.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.