Kommunal näringsverksamhet

Motion 2003/04:K275 av Gunnar Hökmark m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till förstärkt möjlighet för medborgarna att laglighetspröva verksamhet som bedrivs av kommuner och landsting i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunala bolag.

Kommunal näringsverksamhet

Kommuner och landsting bedriver i dag en omfattande näringsverksamhet. Det handlar bl.a. om bostadsbolag, videouthyrning, solarieversamhet, kaféer och resebyråer. Gemensamt för dessa olika näringar i kommunal regi är att de bedrivs med hjälp av skattepengar. Den kommunala näringsverksamheten innebär ett risktagande för skattebetalarna. Dessutom kan småföretag slås ut av skattesubventionerad kommunal verksamhet.

Kommunerna kan organisera sin verksamhet i traditionell för­valt­nings­form eller i bolagsform. I båda fallen skall verksamheten följa kommunallagens regler. Men det är bara när verksamheten bedrivs i förvaltningsform som medborgarna har möjlighet att via laglighetsprövning få prövat om verksamheten bedrivs i enlighet med kommunallagen. Det framstår som en klar brist i den kommunala demokratin att medborgarna inte har möjlighet att pröva om kommunpolitikerna följer kommunallagen i den verksamhet som organiseras i bolagsform.

De allmänna bestämmelserna om kommunernas och landstingens näringsverksamhet återfinns i 2 kap. 7 och 8 §§ kommunallagen (1991:900) (KL). Enligt 7 § får kommuner och landsting bedriva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster. Vidare får kommuner och landsting enligt 8 § ge­nom­föra åtgärder för att främja näringslivet i kommunen eller landstinget.

I 1 kap. 9 § sekretesslagen (1980:100) (SekrL) anges det ifråga om insyn i kommunala bolag att om kommunen, om den har ett bestämmande inflytande, skall se till att handlingarna i tillämpliga delar blir offentliga. Vidare anges i 3 kap. 18 § tredje stycket KL att i fråga om sådana juridiska personer som inte omfattas av bestämmelsen i 1 kap. 9 § SekrL skall fullmäktige verka för att allmänheten skall ha rätt att ta del av handlingar hos företaget enligt de grunder som gäller för allmänna handlingars offentlighet i 2 kap. tryckfrihetsförordningen och SekrL. I realiteten sekretessbeläggs dock det mesta av intresse som affärshemligheter.

Medborgarna har små möjligheter att få till stånd en laglighetsprövning av kommunernas eller landstingens näringsverksamhet. Om en kommun agerar i kommunallagens utmarker kan visserligen en invånare i kommunen begära laglighetsprövning genom att överklaga beslutet, men inte utan problem. För det första krävs ett formellt kommunalt beslut att överklaga. Om en kommunal enhet exempelvis inleder en försäljningsverksamhet utan något formellt beslut om saken, finns det inte något beslut att laglighetspröva. Ett beslut skall dessutom överklagas inom tre veckor efter det att beslutet har justerats. Om kommunen t.ex. anslår pengar till ett kommunalt bolag som efter en månad visar sig använda pengarna på ett otillåtet sätt, kan beslutet inte längre överklagas. Beslut som fattas av kommunala bolag kan normalt inte överklagas.

En kommun kan normalt inte tvingas att rätta sig efter beslutet, och om det inte rör sig om myndighetsutövning finns det inte någon sträffrättslig eller civilrättslig sanktion att tillgripa mot kommunen.

Bolagsbildning är problematisk också av andra skäl. Den leder till dubbla lojaliteter för de förtroendevalda eftersom aktiobolagslagen och kommunallagen ställer delvis motstridiga krav. De kommunala bolagen är hybrider som sorterar både under kommunallagen och aktiebolagslagen. En politiskt vald företrädare i en kommunal bolagsstyrelse kan exempelvis bli ersättningsskyldig om hon eller han t.ex. av ideologiska skäl offentligt kritiserar ett bonusprogram och därmed skadar bolaget. Det finns alltså många skäl till att kommunerna inte skall bedriva näringsverksamhet, och om de gör det, undvika bolagsformen. Enligt Moderata samlingspartiet bör kommunal verksamhet bedrivas i förvaltningsform medan bolagsform endast skall accepteras som en övergångsform inför en privatisering. Det är endast när kommunal verksamhet bedrivs i förvaltningsform som det finns möjlighet till den kontroll och insyn i verksamheten som är nödvändig för dess legitimitet. En renodling av kommunernas uppgifter gynnar demokratin och beslutens kvalitet.

Stockholm den 2 oktober 2003

Gunnar Hökmark (m)

Henrik S Järrel (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Hillevi Engström (m)

Cecilia Magnusson (m)

Bertil Kjellberg (m)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till förstärkt möjlighet för medborgarna att laglighetspröva verksamhet som bedrivs av kommuner och landsting i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunala bolag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.