Till innehåll på sidan

Kommuners rätt att fördela barnomsorgssubventioner

Motion 2003/04:K228 av Inger Davidson m.fl. (kd, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om en lag angående försöksverksamhet som ger några kommuner rätt att fördela de kommunala medlen till barnomsorgen på ett sådant sätt att det kommer alla småbarnsföräldrar till del, oavsett omsorgsform, och därmed leder till ökad valfrihet.

Föräldrainitiativ

Under de senaste åren har på initiativ av enskilda föräldrar framgångsrika namninsamlingar genomförts i ett flertal kommuner. Kravet har handlat om att få till stånd en folkomröstning i kommunen om att införa ett ekonomiskt alternativ för de föräldrar som själva vill sköta sin barnomsorg under småbarnsåren.

I tre kommuner, Uppvidinge, Karlstad och Örkelljunga, har folkomröstningar redan ägt rum. I Uppvidinge röstade 78 procent av invånarna ja, i Karlstad 75 procent och i Örkelljunga 61,3 procent.

Namninsamlingarna är ett utlopp för den frustration många föräldrar känner idag över att deras val av barnomsorg inte erkänns som bidragsberättigat av vare sig stat eller kommun. Utslaget i folkomröstningarna är ett mycket tydligt krav på större valfrihet för både enskilda och kommuner.

Riksdagsinitiativ

Under föregående riksdagsår har riksdagen gjort ett tydligt uttalande till regeringen om större valfrihet inom barnomsorgen. I uttalandet sägs bland annat att valfrihet innebär också en möjlighet för dem som vill att i större utsträckning vara hemma med sina barn.

Folkomröstningarna, namninsamlingarna och riksdagsmajoritetens tydliga uttalande borde uppfordra regeringen till handling.

Frikommunförsök

Kommunerna är idag bakbundna av den nuvarande lagstiftningen som inte tillåter att en kommun utan stöd i lag eller författning lämnar understöd till enskilda personer. Samtidigt finns den så kallade likställighetsprincipen som gäller för all kommunal verksamhet. Den innebär att alla kommuninvånare skall behandlas likvärdigt. Dessa två bestämmelser kolliderar uppenbarligen med varandra.

Den kommunala självstyrelsen har på senare år beskurits allt mer. Ett frikommunförsök av den modell vi förespråkar skulle därför välkomnas även av många kommunpolitiker.

Vi anser att det är rimligt att kommunerna skall kunna fördela sina egna medel på ett rättvist sätt så att det kommer alla barnfamiljer till del, oavsett vilken typ av barnomsorg föräldrarna valt för sina barn. Därför kräver vi att en försöksverksamhet med denna inriktning genomförs i några kommuner. Regeringens motivering till att avslå liknande förslag tidigare har varit att det skulle äventyra den generella välfärden. Vi är av motsatt uppfattning. Generell välfärd ska definitionsmässigt omfatta alla. Om föräldrar som så önskar med hjälp av kommunala medel får möjlighet att förlänga föräldraledigheten något eller några år ger det en vinst för alla. För de direkt berörda föräldrarna därför att deras val respekteras, för övriga barn och föräldrar därför att trycket på småbarnsavdelningarna minskar och barngrupperna därmed blir mindre. En försöksverksamhet skulle ge tydliga indikationer både på föräldrarnas intresse och på vilken påverkan ett sådant system får på den kommunala ekonomin i stort. Försöksverksamheten ska självfallet bli föremål för utvärdering.

Stockholm den 29 september 2003

Inger Davidson (kd)

Åsa Domeij (mp)

Gunilla Tjernberg (kd)

Mikaela Valtersson (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om en lag angående försöksverksamhet som ger några kommuner rätt att fördela de kommunala medlen till barnomsorgen på ett sådant sätt att det kommer alla småbarnsföräldrar till del, oavsett omsorgsform, och därmed leder till ökad valfrihet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.