Till innehåll på sidan

Konsekvensanalys av förändringar i arbetslöshetsförsäkringen

Motion 2008/09:A306 av Birgitta Eriksson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att analysera vad de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen får för konsekvenser för deltidsarbetande ensamstående föräldrar.

Motivering

Under valrörelsen lovade Moderaterna väljarna att bara man arbetade lite, om så bara deltid, skulle man få ta del av nya skattesänkningar, vilket skulle leda till en bättre hushållsekonomi.

Bara två år senare ser vi hur Moderaterna svikit sitt vallöfte genom att införa en stupstock i a‑kassan för deltidsarbetslösa efter 75 dagar utan att vidta några andra åtgärder. Deltidsarbetslösa kommer att bli heltidsarbetslösa. Det är inget annat än orättvist.

Det är en avsevärt större andel av barnen till ensamstående föräldrar som lever i en situation med risk för ekonomisk utsatthet. Andelen barn i ensamförälderfamiljer med dålig ekonomi riskerar att öka med regeringens förslag. Mest utsatta är barn i familjer med en ensamstående mamma. Socialbidragsberoendet kommer med stor sannolikhet att öka i denna grupp.

Barnfattigdomen ökar i Sverige, andelen barn i fattiga hushåll har ökat från 8 till 11 % bara det senast året – ca 250 000 barn om man räknar med dem som inkluderas i begreppet låg ekonomisk standard. Nära 27 % av dessa lever med en ensamförälder. Regeringens förändringar i socialförsäkringssystemen har lett till att fler barn nu riskerar att hamna i den situationen.

Många barn och ungdomar med ensamföräldrar har på flera områden lägre levnadsnivå än andra. I utredningen Makt att forma samhället och sitt eget liv (SOU 2005:66) konstaterar utredaren att ojämlikheten ökar. Bland annat har skillnaderna mellan olika grupper av kvinnor ökat i flera avseenden, särskilt gäller det mellan ensamstående mödrar och övriga kvinnogrupper. Det är psykiskt pressande för en ensam förälder att ständigt leva på marginalen, därför bör vi stärka de ensamstående mödrarnas situation. Fördelningsmässigt skulle det på sikt gynna hela samhället.

Transfereringssystemen står för en större del av ensamstående mödrars inkomster än för sammanboendes inkomster. De lönerelaterade ersättningarna fungerar som omfördelare. Därför är gruppen ensamstående mödrar mer känslig för förändringar i transfereringssystemen.

Det är därför angeläget att gruppen ensamstående föräldrar, som i dag till största delen utgörs av mammor, stärks ekonomiskt på ett sätt som inte medför risker för fattigdomsfällor eller att bidragsberoendet ökar utan istället minskar marginaleffekterna.

Frågan är varför idag människor tvingas jobba deltid trots att de hellre vill jobba heltid. Vi vill att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Ensamstående föräldrar är inget undantag i detta.

Mot den bakgrunden bör regeringen göra en analys av vilka konsekvenser de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen får för deltidsarbetande ensamstående föräldrar. Det är viktigt att säkerställa att ensamstående föräldrars situation inte ytterligare försämras och att inte ännu fler i denna grupp blir beroende av socialbidrag.

Stockholm den 26 september 2008

Birgitta Eriksson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Hägg (s)

Marie Nordén (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att analysera vad de föreslagna förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen får för konsekvenser för deltidsarbetande ensamstående föräldrar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.