Könsneutral äktenskapsbalk

Motion 2002/03:L223 av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en könsneutral äktenskapsbalk.

Motivering

Principen om alla människors lika värde är grundläggande för liberalismen. Det är i respekten för olikheten som det öppna samhället formas. Bara jag kan leva mitt liv. Så enkelt kan man formulera utgångspunkten för det liberala arbetet för att öka den enskilda människans möjlighet att forma sitt liv som hon själv vill. Det gäller lika väl kampen för religionsfrihet och föreningsfrihet som arbetet för jämställdhet, etniska minoriteters rättigheter eller sexuellt likaberättigande. Kärlek och sexualitet mellan människor kan inte mätas och vägas av någon annan. Den ska mötas med samma respekt oavsett om det gäller kärlek mellan människor av samma kön eller mellan människor av olika kön. En neutral lagstiftning är enda sättet att åstadkomma detta. Dagens äktenskapslagstiftning saknar denna liberala grundhållning. Lagen är inte neutral eftersom den behandlar medborgarna olika beroende på deras sexuella läggning.

Det finns inga sakliga skäl för att inte ge de samkönade par som så önskar möjlighet att ingå äktenskap. Detta särskilt eftersom dagens partnerskapslagstiftning till stora delar är en uttrycklig efterbildning av äktenskapslagstiftningen vad gäller de juridiska effekterna. Vi anser att lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap bör avskaffas. I stället bör ändringar göras i äktenskapsbalken så att den blir könsneutral. Partnerskapslagens införande innebar att ett slags borgerlig vigsel infördes för samkönade par. Rättsverkningarna av ett registrerat partnerskap är, med ett fåtal undantag, desamma som för äktenskap, och regler om äktenskap och makar skall tillämpas också på partnerskap och partner. En tillämpning av den grundläggande principen om rätten till likabehandling leder till slutsatsen att det för att i lagstiftningen kollektivt särbehandla alla homo- och bisexuella måste föreligga starka sakliga skäl för en sådan särbehandling. Att parförhållanden mellan personer av samma kön rättsligt regleras i en särskild lag innebär en särbehandling.

Några sakliga skäl för en sådan särlagstiftning föreligger inte. Att äktenskapet traditionellt varit förbehållet par där personerna är av olika kön är exempelvis i sig inget skäl för att det också framdeles skall vara så – lika litet som vissa amerikanska delstaters förbud i äldre tider mot äktenskap mellan svarta och vita kunde försvaras med hänvisningar till traditionen. Stundtals anförs till försvar för det heterosexuella äktenskapsmonopolet att syftet med äktenskapet är att säkerställa en trygg uppväxtmiljö för barn. Inte heller det argumentet är dock godtagbart ur saklig synvinkel. Äktenskapets rättsverkningar mellan kontrahenterna uppkommer inte i och med att de får barn. Människor som inte kan eller inte vill få barn kan ändå gifta sig. Och – inte minst – även homo- och bisexuella har barn.

I Nederländerna trädde en ny lag i kraft den 1 april 2001 som innebär en könsneutral äktenskapsbalk. I lagstiftningen definieras inte parterna som man eller kvinna utan som två vuxna personer som vill ingå äktenskap med varandra. En lagreform av detta slag förutsätter att man utreder vissa juridiska aspekter, till exempel de internationellt privaträttsliga frågorna och ifall det finns behov av särreglering för sådant som oundgängligen förutsätter att makarna är av olika kön. Även trossamfundens roll bör naturligtvis beaktas. Det bör dock betonas att införandet av en könsneutral äktenskapsbalk i den civila lagstiftningen inte i sig skulle påverka samfundens inre liv. Det är dags att ta nästa steg i arbetet för en lagstiftning som bygger på respekt och likvärdiga möjligheter för alla medborgare. Vi förespråkar därför införandet av en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Stockholm den 21 oktober 2002

Birgitta Ohlsson (fp)

Nyamko Sabuni (fp)

Anna Grönlund (fp)

Tina Acketoft (fp)

Nina Lundström (fp)

Hans Backman (fp)

Christer Nylander (fp)

Erik Ullenhag (fp)

Axel Darvik (fp)

Marie Wahlgren (fp)

Mauricio Rojas (fp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en könsneutral äktenskapsbalk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.