Kortare arbetstid

Motion 2003/04:A348 av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kortare arbetstid.

Motivering

Bra arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet är några av de viktigaste ingredienserna i ett bra arbetsliv. En annan del är arbetstiden. S-kvinnor har i 30 år kämpat för sex timmars arbetsdag utan att få en minut. På de två senaste socialdemokratiska partikongresserna fick S-kvinnor stöd för en successiv arbetstidsförkortning.

Visst tycker vi S-kvinnor att det går för långsamt och visst var vår dröm att vi hade kunnat påbörja 2000-talet med en arbetstidsförkortning. Detta var möjligt hösten 2000 när regeringen, alla fackliga organisationer och S-kvinnor var eniga om att påbörja en arbetstidsförkortning. En sådan arbetstidsförkortning skulle avgöras av individen och gälla för timmar, hela eller del av dagen. Det är inte möjligt med nuvarande lagstiftning.

Det som också diskuterades var att själv kunna använda den femte semesterveckan och en eventuell sjätte. I förslaget fanns ett startdatum och att de två första dagarna skulle finansieras via statsbudgeten. Kravet från S-kvinnor var att en arbetstidsförkortning skulle göras generell och lika för alla. Därför såg vi en lagändring som nödvändig eftersom det idag inte går att ta ut timmar, delar av eller hela dagen. Därefter har den parlamentariska kommittén Knas lagt fram sitt förslag.

Det S-kvinnor känner oro över är diskussionerna om att arbetstid ska kunna bytas mot lön. Det tar vi starkt avstånd ifrån.

Idag ser vi att de typiskt manliga fackliga organisationerna som har en majoritet medlemmar med heltidstjänster och en lön det går att leva på går före andra grupper och gör det med avtal och egen finansiering. De fackliga organisationer som främst organiserar kvinnor kan inte på egen hand bekosta en arbetstidsförkortning då deras medlemmar i första hand arbetar deltid och har en lön som det inte går att leva på. 40 % av Sveriges kvinnor arbetar deltid idag, och flertalet kvinnor har själva betalat när de gått ner till deltid.

Stockholm den 1 oktober 2003

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Anne Ludvigsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Carina Ohlsson (s)

Marie Nordén (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kortare arbetstid.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.