Till innehåll på sidan

Kortare handläggningstider för vapenlicens och utökad vapengarderob för erfarna jägare

Motion 2012/13:Ju280 av Sten Bergheden (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-03
Numrering
2012-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att minska handläggningstiderna för vapenlicens till max en vecka om inga oklarheter finns.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet för erfarna jägare som inte har anmärkningar att kunna utöka sin vapengarderob till upp till tio vapen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att avskaffa kravet på införseltillstånd för kortare besök, understigande tre månaders tid, där syftet med införseln av vapnet är jakt och/eller deltagande i skytteverksamhet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till en översyn av Väs (centrala vapenregistret) så att polisens uppgifter stämmer och inte drabbar skötsamma vapenägare.

Motivering

Jägarkåren i Sverige har idag många uppdrag från samhället att sköta viltvården. Det handlar om att bibehålla lagom stora viltstammar, minska skador, eftersöka trafikskadat vilt, avlivning av djur, dokumentera sjukdomar, besiktiga kött m.m. Det innebär att jägarkåren har ett stort ansvar och ett stort förtroende att sköta detta, vilket också görs på ett mycket bra sätt.

Men när det kommer till att få inneha vapen för dessa ändamål inklusive träningsskytte så börjar problemen. Trots jägarnas ansvar att sköta viltvården i landet hänger samhället inte med i att ge de verktyg, dvs. vapentillstånd, som behövs för att jaga den mångfald av djur vi har i vårt land och som behövs i träningsskytte för att klara kompetensen.

Inte nog med att en jägare endast får äga ett begränsat antal vapen, vilket kan hindra utövandet av jakt i viss mån, så får hon eller han dessutom vänta länge på att få vapenlicens. Därtill ifrågasätts ofta jägarnas vapenförvaring, trots att just jaktvapen har en marginell förekomst i den kriminella värden. Långa väntetider hos polisen för att få vapenlicens rimmar illa med att samhället i sin tur kräver att jägarkåren ska sköta viltvården. Handläggningstiderna för att få vapenlicens bör minskas till max 1 vecka när jägarexamen är uppfylld och förvaringsfrågan är löst, och inga övriga oklarheter finns.

Jägarna bör också få ett större mandat att kunna skaffa rätt utrustning för sin verksamhet – att kunna ha rätt vapen till respektive ändamål. Idag är vapengarderoben begränsad till 6 vapen, det är inte tidsenligt och begränsar möjligheterna till att kunna ha rätt vapen vid varje jakttillfälle. Jägare som har avlagt jägarexamen och innehaft den under 5 år utan anmärkningar borde med automatik kunna få skaffa fler vapen om bara förvaringsfrågan är löst. Dessa erfarna jägare bör kunna utöka sin garderob till upp till 10 vapen.

Sverige är idag ett av få kvarvarande EU-länder som vidhåller kravet på införseltillstånd när medborgare från andra EU-länder besöker Sverige med vapen. Det stora flertalet av våra europeiska grannar har antagit de mer moderata kraven med ett giltigt europeiskt vapenpass samt en skriftlig inbjudan till den händelse som motiverar besöket. Att fortsätta att upprätthålla det formella kravet på införseltillstånd fyller ingen funktion eftersom alla som har vapenpass erhåller tillstånd och någon ytterligare prövning i sak inte sker hos polisen. Ett undantag från införseltillståndskravet är nordiska medborgare som fritt får resa över gränserna med vapen utan vare sig införseltillstånd eller europeiskt vapenpass. Under ett jaktår har Sverige ett stort antal gästande jägare och dessa medför inga problem som motiverar ett krav på införseltillstånd. Däremot leder kravet på införseltillstånd till ytterligare belastning av en redan pressad, länsvis redan överbelastad, tillståndsmyndighet vid början på varje jaktsäsong. Denna onödiga extra belastning som bevisligen varje år överbelastar tillståndsenheterna drabbar övriga tillståndssökande med ytterligare förlängda beredningstider och förseningar som följd.

Väs (centrala vapenregistret) instiftades runt år 2000 då polisen övergick från att ha lokala vapenregister till ett centralt register. Uppgifterna i de existerande registren överfördes inte elektroniskt utan manuellt. Det har bidragit till att registret är belastat med en del fel: vapen har i systemet bytt kalibrar, vapen har tillskrivits annan tillverkare eller annat fabrikat, vapen har försvunnit ur systemet oaktat att innehavaren av tillståndet fortfarande innehar en papperskopia av detsamma och det fysiska vapnet. Polisen förefaller ha uppmärksammat en del bekymmer men många kvarstår. Det bör därför göras en översyn av Väs (centrala vapenregistret) så att polisens uppgifter stämmer och inte drabbar skötsamma vapenägare med godkända tillstånd, och samtidigt bör Sverige då passa på att överväga om man ska övergå till internationella kaliberbetäckningar på vapen och vapenlicenser.

Stockholm den 25 september 2012

Sten Bergheden (M)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att minska handläggningstiderna för vapenlicens till max en vecka om inga oklarheter finns.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet för erfarna jägare som inte har anmärkningar att kunna utöka sin vapengarderob till upp till tio vapen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att avskaffa kravet på införseltillstånd för kortare besök, understigande tre månaders tid, där syftet med införseln av vapnet är jakt och/eller deltagande i skytteverksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till en översyn av Väs (centrala vapenregistret) så att polisens uppgifter stämmer och inte drabbar skötsamma vapenägare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.