Till innehåll på sidan

Krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling

Motion 2022/23:1370 av Rose-Marie Carlsson och Jamal El-Haj (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-23
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lagar och regelverket ger inte upphandlande myndighet rätt att ställa krav på att leverantörer ska vara anslutna till kollektivavtal. Det betyder att det även vid direkt­upphandling är förbjudet att ställa krav på att leverantör ska vara bunden av kollektivavtal. Ett sådant krav skulle anses bryta mot flera av de grundläggande upphandlingsprinciperna. Krav och villkor i upphandlingen ska stå i rimlig proportion till det som upphandlas. Ett kollektivavtal innehåller så mycket mer än vad som anses vara rimligt att ställa krav på för att kontraktet ska kunna utföras och det kan därför anses strida mot proportionalitetsprincipen. De åtgärder som den upphandlande myndig­heten genomför får inte gå över vad som är nödvändigt för den aktuella upphandlingen.

Dom aktuella EU-bestämmelserna ger möjlighet att ställa arbetsrättsliga villkor vid upphandling både över och under tröskelvärdena samt vid upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. Det går bra att göra det om det är förenligt med de grundläggande upphandlingsprinciperna. Att det är behövligt, innebär att det finns en risk för undermåliga arbetsvillkor. Frågan om krav på kollektivavtal har tidigare prövats av Kammarrätten i Stockholm (mål nr 1713-1995) och bekräftats i senare domar.

I målet fann kammarrätten att krav på att anbudsgivarna skulle teckna ett kollektiv­avtal stred mot dåvarande regeln om affärsmässighet i 1 kap. 4 § 1992 års LOU. Skälet är att det missgynnar leverantörer som inte har kollektivavtal.

Svenskt Näringslivs argument mot kravet på kollektivavtal vid offentlig upphand­ling är: Krav på kollektivavtal skulle slå hårt mot de små företagen. Majoriteten ca. 60 % av de små företagen saknar kollektivavtal. Många av dessa företag har valt stå utanför eftersom kollektivavtalen är utformade på ett sätt som inte fungerar för dem. Dessa företag kan dock mycket väl ha anställningsvillkor som totalt sett är lika bra eller bättre än vad som gäller hos företag som tecknat kollektivavtal.

Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter tecknar kollektivavtal som reglerar den svenska arbetsmarknaden och bidrar till fredsplikt under avtalstiden. Kollektivavtalen borgar också för en fungerande arbetsmiljöorganisation på arbets­platserna.

Vi anser att upphandlande myndighet ska kunna ställa krav på att leverantören är ansluten till kollektivavtal. På den svenska arbetsmarknaden ska svenska kollektivavtal gälla.

 

 

Rose-Marie Carlsson (S)

Jamal El-Haj (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2022/23:AU5
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.