Kultur i biståndet

Motion 2012/13:U225 av Kerstin Engle och Berit Högman (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-03
Numrering
2012-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återupprätta kulturens roll i biståndet.

Motivering

Under många år spelade kulturen en stor roll i det svenska biståndet. Kultur i biståndet innebar många positiva effekter både för Sverige och för mottagarländerna.

Kultur är inte lyx utan tillhör själva livet. Kultur är en grundläggande förutsättning för samhällsbyggande och för att stärka individer.

Genom kultur lär du dig om dig själv och också hur vi ser, och kan se, på andra människor. Kulturen är en viktig del i arbetet med demokratifrågor och frågor om mänskliga rättigheter. Kultur kan användas för konfliktlösning, att bygga broar, inom och mellan länder. Det bidrar till att stärka individers och gruppers självkänsla och därmed utvecklingsmöjligheter. Det finns många goda exempel där man genom att låta ungdomar arbeta med dans, musik och annan kultur fått positiva effekter på skolgång och ett värdigare liv.

För Sveriges del bidrog kulturbiståndet till ett stort engagemang från svenska kulturarbetare och nya erfarenheter fördes in i det svenska kulturlivet. I början av 2000-talet arbetade 50 svenska kulturinstitutioner med ännu fler partner i utvecklingsländer. Detta arbete utvecklade naturligtvis också kulturlivet i Sverige.

Sidas positiva arbete med kultur väckte stor uppmärksamhet och blev en förebild för bl a Världsbanken som tog in kultur i sina program.

Det finns många historiska exempel på hur kulturen bidragit till demokratiska förändringar. Sovjetunions fall och demokratiseringen i Östeuropa är exempel där litteratur och teater spelat en stor roll. Författare och journalister har aktivt medverkat till den arabiska våren. Det är ingen tillfällighet att många författare och konstnärer förföljts och dödats i diktaturer.

Nu har kulturbiståndet minskat från 200 miljoner till 40 miljoner. Sidas enhet för kulturfrågor lades ner 2008. Vi kan konstatera att kulturbiståndet sipprat bort utan att några politiska beslut fattats om detta.

Kulturrådet har fått pengar för att stödja aktörssamverkan i 6 länder. Men denna verksamhet är kortsiktiga projekt med för lite pengar.

Kulturen är en självklar del av det bistånd som just ska främja utveckling och demokrati i alla länder. Det är hög tid att återupprätta kulturens roll i det svenska biståndet.

Stockholm den 26 september 2012

Kerstin Engle (S)

Berit Högman (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återupprätta kulturens roll i biståndet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.