Kultur- och utvecklingscentrum i Ragunda

Motion 2004/05:Kr242 av Håkan Larsson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kung Chulalongkorn kultur- och utvecklingscentrum i Bispgården, Ragunda kommun.

Motivering

År 1897 var kungen av Siam (Thailand) Chulalongkorn på besök i Sverige på inbjudan av kung Oscar II. Huvudsyftet med resan var att besöka den stora konst- och industriutställningen i Stockholm, men den långväga gästen hann också med en resa längs Norrlandskusten, uppför Ångermanälven och nedför Indalsälven för att studera skogsbruk och skogsindustri.

Under resan passerade kung Chulalongkorn byn Utanede i nuvarande Ragunda kommun. Besöket levde kvar i bybornas minne och så småningom uppkallades en väg efter den siamesiske kungen. År 1992, 95 år efter kungens besök, fick en thailändsk dansgrupp höra talas om att det fanns en väg uppkallad efter deras mest vördade kung. Dansgruppen blev eld och lågor över upptäckten och väckte idén om att en paviljong borde uppföras i Utanede till Chulalongkorns minne. Det fantastiska är att idén omsattes i verkligheten, tack vare resurser från Thailand. Sedan 1999 står en gyllene paviljong i den lilla jämtländska byn. Sedan öppnandet av den thailändska paviljongen beräknas ungefär 500 000 besökare ha kommit för att se den exotiska byggnaden. Regionen har fått en ny, fantastisk turistattraktion med stor utvecklingspotential.

Från den thailändska statens sida är intresset för Utanede och paviljongen till kung Chulalongkorns minne mycket stort. Utifrån ett förslag från kulturministeriet i Bangkok har man beslutat inrätta ett thailändskt kultur- och informationscentrum för norra Europa i det närbelägna Bispgården. Ragunda kommun har för ändamålet köpt in en anläggning som tidigare fungerat som skogsinstitut och filial till Mitthögskolan. Här ska bland annat ett bibliotek och ett arkiv för officiell thailändsk dokumentation inrättas. Planer finns även på utbildning av olika slag för att stärka förbindelserna mellan Sverige och Thailand.

En mängd planer finns för att utveckla samarbetet mellan Ragunda och Thailand. Glesbygdskommunen Ragunda har tecknat ett så kallat systerskapsavtal med mångmiljonstaden Bangkok. En svensk-thailändsk handelskammare (STCC) arbetar sedan flera år för att utveckla affärsförbindelserna mellan Jämtland och Thailand. Bara för att peka på ett par exempel på vad som är på gång.

Den thailändska paviljongen i Utanede och allt annat som kung Chulalongkorns korta besök i en jämtländsk by för 107 år sedan har fört med sig mer än ett sekel senare är en fantastisk historia. Men den kan leda till mycket mer om det stora intresset tas till vara. Det handlar inte minst om att utveckla turismen och affärsförbindelserna mellan Sverige och Thailand. I detta arbete är det viktigt att inte Ragunda och Jämtland får dra hela lasset. Även den svenska staten bör på olika sätt stödja arbetet på att utveckla det unika samarbetet, inte minst det som nu byggs upp kring det kommande Kung Chulalongkorn kultur- och utvecklingscentrum i Bispgården.

Stockholm den 28 september 2004

Håkan Larsson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kung Chulalongkorn kultur- och utvecklingscentrum i Bispgården, Ragunda kommun.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.