Kulturvärdet av vallonbruk i Uppland

Motion 2007/08:Kr307 av Agneta Gille (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-08
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stärka kulturvärdet av vallonbruk i Uppland.

Motivering

Vallonbruken i Uppland har en speciell historia. Här stod den svenska industrins vagga där Dannemora gruvor med anor från 1400-talet utgjorde hjärtat. Med malmen från Dannemora byggdes många bruk upp, stångjärn framställdes, förädlades och exporterades. Malmen från Dannemora är känd för sin höga kvalitet.

Vallonbruken var Sveriges första exportindustri

Dannemoras ställning gjorde det till ett nästan obligatoriskt resmål för gästande utlänningar. Här finns också en imponerande rad av vittnesbörd om vilket intryck gruvdistriktet gjort på gästande resenärer genom århundraden.

Vallonerna kom på 1600-talet

Den vallonske finans- och industrimagnaten Louis De Geer insåg att stora vinster kunde hämtas här. Här fanns det utomordentliga Dannemorajärnet, samt vidsträckta, outnyttjade skogsmarker, nödvändiga för träkol som krävdes vid järnframställningen. Det var ont om yrkesmän i Sverige och värvningkampanjer drogs igång i Vallonien. Vallonerna kom med sin yrkesskicklighet och tillverkningen i bruken moderniserades. Den största förbättringen var att vallonsmide infördes. Produktionen ökade och tackjärnets kvalitet förbättrades.

Det var tack vare kvalitetsmalmen från Dannemora och den nya smidestekniken som vallonjärnet kom att betraktas som världens bästa stångjärn.

Föreningen Vallonbruk i Uppland är en ideell förening byggt kring ett stort antal järnbruk med Österbybruk och Lövstabruk som de största.

Föreningens ändamål är att främja utvecklingen av kulturturismen i vallonbruksområdet i Uppland, samt att genom samarbete med myndigheter, företag, föreningar och organisationer verka för ett utökat antal besökare i vallonbruksområdet.

Föreningen har ekonomiskt stöd från fyra kommuner, Regionförbundet Uppsala län, samt ett stort antal företag verksamma inom området.

Vallonbruk i Uppland verkar i regionen genom olika närverk varav värdshus och herrgårdar bildar ett, hembygdsföreningar och bygderåd ett annat, guider ett tredje och konsthantverkare ett fjärde. Inom de olika närverken utbyts erfarenheter, skapas nya kontakter och utvecklas nya idéer.

Sedan Vallonbruk i Uppland bildades har turismen/besöksnäringen växt och utvecklats men kan utvecklas ytterligare. Vallonbruken har fått en ordentlig uppgradering som turistområde genom brunvita skyltar enligt EU-standard. De brunvita skyltarna har funnits länge i andra europeiska länder, men Sverige har först nu börjat uppskyltningen. Glasriket i Småland, Siljansbygden, Guldriket i Västerbotten samt Fårö och Storsudret på Gotland är några exempel.

Nu när Vallonbruk i Uppland har fått en särskilt status enligt EU-standard, borde staten även på andra sätt medverka till att stärka vallonbrukens kulturhistoriska värde.

Stockholm den 4 oktober 2007

Agneta Gille (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stärka kulturvärdet av vallonbruk i Uppland.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.