Kvinnor och innovationer

Motion 2003/04:N257 av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnor och innovationer.

Bakgrund

Innovationer och uppfinningar är en viktig del av svensk ekonomi. Det är viktigt att gruppen människor som jobbar med att uppfinna nya produkter och tjänster får stöd från samhället. I dag finns det möjligheter att få stöd från t.ex. Stiftelsen Innovationscentrum (SIC), Svenska Uppfinnareföreningen och Nutek. Det finns en stor potential hos företag och människor i hela landet att kunna använda sin uppfinning och omsätta den i framtida affärsidéer.

Det är ofta en man som står modell för den traditionella uppfinnaren. Arenorna för kvinnor inom innovationssektorn är inte stora. Det finns i dag en grupp inom Svenska Uppfinnareföreningen som heter Quis – Qvinnliga Uppfinnare i Sverige. Denna grupp är mycket viktig för kvinnor som i dag arbetar på hel- eller deltid med att uppfinna produkter och tjänster. Det är viktigt att de får möjligheten att jobba i nätverk och kan stötta varandra i uppbyggnadsskedet av en uppfinning som kan leda till ett företag.

Det finns många kvinnor som ägnar sin tid åt innovationer. Många av dessa kvinnor gör uppfinningar inom områden som emanerar från deras yrke eller hobby. Det innebär att många av de innovationer som kvinnor gör återfinns inom handel, service och vård. Dessa områden är inte några statusområden och kvinnor har därmed svårare att finna kapital och stöd från näringsliv och samhälle. Däremot finns det en stor potential inom dessa områden vad gäller framtida utveckling och nya innovationer.

Dessa områden är relativt oupptäckta. Det säger sig självt att innovationer skulle kunna leda till bättre sätt att arbeta och leva samt även skulle kunna bidra till affärsmöjligheter.

Stiftelsen Innovationscentrum har ett tidsbegränsat uppdrag och dess verksamhet skall avslutas vid årsslutet 2004. Det är en viktig och stor aktör inom innovationsområdet som försvinner. Med SIC försvinner även speciella satsningar på kvinnliga innovatörer. Ambitionen är att Almi Företagspartner AB skall ta över den verksamhet som SIC har bedrivit. Men vi befarar att den lilla verksamhet som kvinnor och innovationer idag består av, i förhållande till Almis övriga verksamhet inte kommer att få den kraft och finansiering som den behöver.

I och med att SIC läggs ned efter 2004 (i realiteten finns det inte medel att driva någon verksamhet under året 2004 heller) krävs det att staten tar ett stort ansvar för dessa frågor. Vi tycker inte att lösningen med Almi är tillfredsställande, då många olika verksamheter läggs i en stor koncern och frågor som anses vara av liten karaktär lätt försvinner.

Slutsats

Vänsterpartiet konstaterar att verksamheten vad gäller kvinnor och innovationer är en verksamhet som marknaden inte klarar av att lösa på ett tillfredsställande sätt. Därför måste det offentliga även i fortsättningen, genom staten, ta på sig ett stort ansvar för att garantera att verksamheten kan leva vidare och utvecklas enligt den stora potential som föreligger.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2003

Gunilla Wahlén (v)

Lennart Beijer (v)

Lars Bäckström (v)

Marie Engström (v)

Siv Holma (v)

Per Rosengren (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om kvinnor och innovationer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.