Kvinnor och Posten AB

Motion 2001/02:T359 av Ulla-Britt Hagström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en uppföljning görs om hur Posten AB:s rationaliseringar drabbar kvinnor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ompröva avgiftspolicyn för lantbrevbäring och skapa ett system som inte ger utrymme för godtycklighet.

Kvinnor och Posten AB

Få verksamheter har som Posten hela landets befolkning som kunder varje dag. Postverkets flerhundraåriga historia har betytt oerhört mycket för kommunikation och service. Det helägda bolaget Posten Sverige AB står under en särskild postlag som ska garantera högklassig service över hela landet. Tack vare allmänhetens vaksamhet och pensionärernas kamp kommer Postens kassaservice att fortsätta finnas. Regeringen har gett Posten AB i uppdrag att tillhandahålla en grundläggande kassaservice. I motioner till riksdagen 2000/2001 framhöll undertecknad med flera att ansvaret för den grundläggande kassaservicen åvilar staten. Avtalet mellan staten och Posten AB hade då enbart förlängts till att gälla till den 1 april år 2001. Den nuvarande bilden är att en överenskommelse om nyttjande av Postens kassanät har träffats med Postgirot, Nordbanken och Föreningssparbanken. En osäkerhet råder om den slutliga ersättningen för kassaservice, försäljningen av Postgirot Bank AB samt investeringsnivån i det nya servicenätet.

Jämställdhet på alla nivåer

Jämställdhetsarbetet bedrivs som en integrerad del av affärsplanearbetet. Andelen kvinnor är cirka 30 procent bland Postens högre chefer. År 2000 mottog Posten Ruter Dams hedersutmärkelse för sitt jämställdhetsarbete.

Posten har påbörjat etableringen av ett nytt servicenät. Drygt 3 000 serviceställen mot dagens 1 800 ska öppnas. När Posten stöper om sin organisation från traditionella postkontor till post i butik får det samtidigt till effekt att ett par tusen anställda förlorar jobbet. De flesta som blir övertaliga är kvinnor i medelåldern. Det är angeläget att en uppföljning görs om hur Posten AB:s rationaliseringar drabbar kvinnor.

Lantbrevbäring

Trots löften om att också lantbrevbärarna kommer att vara kvar, upplevs en stor oro på landsbygden. Postens avgiftspolicy har blivit ett hot. Meddelande om indragen postlåda kommer per brev för enskilda användare. Om man vill ha brevlådan kvar erbjuds man ett så kallat nätserviceavtal, dvs ett avtal mellan kunden och det lokala postkontoret. För närvarande är priset 275 kr/tim och 35 kr/mil. En kund på en brevbärarlinje vars brevlåda föreslås flyttas 1 400 meter skulle få betala 5 000 kr/år för att ha brevlådan kvar.

Om kunden som drabbas av brevlådeindragning är äldre eller funktionshindrad kan kommunen begära s k utsträckt lantbrevbärarservice. Det lokala postkontoret får då ersättning från staten för den merkostnad tjänsten medför. Några exakta regler för ålder eller funktionshinder finns inte. Det är orimligt att den samhällsomfattande posttjänsten kan medföra att en som bor på landsbygden får betala tusentals kronor för att få postutdelning vid sitt hem. Regelverket är dessutom alltför godtyckligt. Beslut kan inte heller jämföras från olika delar av landet, vilket medför att den enskilde kunden inte kan kontrollera att han får en rättvis behandling. Posten måste ompröva sin avgiftspolicy och skapa ett system som inte ger utrymme för godtycklighet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en uppföljning görs om hur Posten AB:s rationaliseringar drabbar kvinnor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ompröva avgiftspolicyn för lantbrevbäring och skapa ett system som inte ger utrymme för godtycklighet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.