Kvinnors företagande

Motion 2006/07:N260 av Magdalena Andersson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-01
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anges om ägarskiften och kvinnors företagande.

Motivering

Det är i dag fyra gånger så vanligt att män driver företag med anställda än att kvinnor gör det. Kvinnliga företagare har dessutom i genomsnitt betydligt färre anställda än manliga företagare.

Kraven på företagare har ökat kraftigt. Restriktionerna för privata alternativ har skärpts och regelkrånglet har ökat. Detta och de högre riskerna med att vara företagare jämfört med att vara anställd har framför allt påverkat kvinnors företagande. Andelen kvinnor som driver företag med anställda har minskat med nära 20 procent sedan mitten av 1990-talet. Detta måste ändras.

För att komma dit måste vi gå från att missgynna till att gynna kvinnors företagande. Det är glädjande att regeringen i budgetpropositionen så tydligt satsar på företagande och kvinnors möjligheter att driva företag. Fler företag är bra för Sverige, för tillväxten och för välfärden.

Ett sätt att ytterligare öka kvinnors företagande är att bredda möjligheterna. Oftast handlar diskussionen om att starta nytt, bli entreprenör i den egna branschen osv. Man reflekterar inte över att det i dagens Sverige finns tusentals företag som är färdiga företag som drivs av någon men som kommer att läggas ned eller att säljas. Nio av tio småföretagsledare äger sina företag, ensamma eller tillsammans med någon familjemedlem eller kompanjon. Av åldersskäl kommer sex av tio företagsledare att lämna över ägandet av sitt företag under de närmaste tio åren. Ägarskiftesgruppen inom Almi beräknar att 40-talisternas pensionsavgångar kommer att leda till ca 180 000 ägarskiften och att 90 000 företag riskerar att försvinna.

Nu krävs många olika åtgärder både för att säkra de företag som redan finns idag i Sverige och för att uppmuntra till nytt företagande. En kombination där kvinnors företagande uppmuntras samtidigt som befintliga företag inte läggs ned är i detta sammanhang både viktigt och värt att stödja. I regeringens satsningar på företagande och kvinnors möjligheter bör ägarskiftesproblematiken tillsammans med de möjligheter den kan ge särskilt uppmärksammas.

Stockholm den 27 oktober 2006

Magdalena Andersson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ägarskiften och kvinnors företagande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.