Långsiktiga villkor för välfärdsföretagandet

Motion 2017/18:2317 av Hans Rothenberg m.fl. (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Granskad
2017-10-04
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska tillförsäkra långsiktigt uthålliga villkor för privat företagsamhet inom välfärdssektorn och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska utforma regelverk som inte diskriminerar privata välfärdsutförares möjligheter att kunna konkurrera på lika villkor gentemot offentliga utförare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Välfärdstjänsterna i Sverige är i absolut världsklass och många av alla de företag som driver verksamhet inom välfärden väcker stort internationellt intresse. Antalet studiebesök som görs till Sverige av delegationer från världen över vittnar om just detta. Det innebär goda exportmöjligheter för välfärdstjänsterna vilka dock hämmas av de svårigheter som denna tjänstesektor möter på sin hemmamarknad i Sverige. Dessa tar sig bland annat uttryck i form av upphandlingsvillkor som för många, framför allt mindre, företag begränsar möjligheterna att konkurrera om anbuden.

Hotet om vinstbegränsning för företag inom välfärdssektorn är ytterligare en annan begränsande faktor, vilket inverkar menligt på långsiktigheten i verksamheten och därmed försämrar benägenheten för utomstående investeringar. Som en följd av konkurrens har kvaliteten inom fristående verksamheter visat sig ofta vara högre än i motsvarande offentligt drivna. Detta exemplifieras genom att privata företag var först med att införa kvalitetsbokslut. Men snarare trots än tack vare att många av dessa företag i sin verksamhet över tid visar goda kvalitetsresultat, har de således svårt att kunna verka på jämbördiga villkor i konkurrens med motsvarande offentligt drivna.

I de flesta välfärdssektorer är en optimal lösning att tillåta privata och offentliga tjänsteleverantörer att verka på en gemensam och rimligt reglerad marknad. Med väl utformade spelregler, där såväl privata som offentliga aktörer konkurrerar om att leverera högkvalitativa välfärdstjänster, skapas förutsättningar för att komma till rätta med många av de problem som har uppstått inom välfärdssektorn. Med möjligheter att genom nyinvesteringar och innovation kunna driva och utveckla sin verksamhet, kan de också medverka till att stärka kvaliteten i välfärden och samtidigt värna om ökad valfrihet och mångfald. Det vore till gagn för alla dem som arbetar inom dessa välfärds­företag vilka då får långsiktiga möjligheter att utveckla sina verksamheter. Det vore också till gagn för de människor som dagligen tar del av välfärdens tjänster.

 

 

Hans Rothenberg (M)

 

Jörgen Warborn (M)

Ann-Britt Åsebol (M)

Michael Svensson (M)

Sotiris Delis (M)

Erik Bengtzboe (M)

Jessika Roswall (M)

Christian Holm Barenfeld (M)

Katarina Brännström (M)

Betty Malmberg (M)

Maria Stockhaus (M)

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska tillförsäkra långsiktigt uthålliga villkor för privat företagsamhet inom välfärdssektorn och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Finansutskottet
    Betänkande 2017/18:FiU26
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska utforma regelverk som inte diskriminerar privata välfärdsutförares möjligheter att kunna konkurrera på lika villkor gentemot offentliga utförare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Finansutskottet
    Betänkande 2017/18:FiU26
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.