Långsiktigt och hållbart fiske

Motion 2002/03:MJ361 av Rosita Runegrund (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkra ett långsiktigt och hållbart fiske.

Motivering

Den aviserade överenskommelsen om ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske i Östersjön och Västerhavet från årsskiftet 2002/2003 skulle slå mycket hårt mot fiske- och beredningsindustrin i Sverige. Torskfisket utgör idag ca 30 procent av det totala infisket i Sverige, vilket under förra året motsvarade ca 350 miljoner kronor. Det är oklart om, och i så fall hur, detta inkomstbortfall skulle kompenseras. Sverige kan inte ge ett ekonomiskt stöd till fiskenäringen för att kompensera för inkomstbortfall vid ett ensidigt infört fiskestopp eftersom det strider mot EU:s konkurrensregler. Detta är endast möjligt vid ett gemensamt beslut om fiskestopp i EU. Och det är tveksamt om EU vill betala ut ett stöd för att vi väljer att inte använda de kvoter vi har fått oss tilldelade.

Klart är att det kommer bli svårt för ett stort antal fiskare att få sin verksamhet att gå runt. Tyvärr drabbar det då främst de mindre fiskebåtarna och det kustnära fisket då dessa, till skillnad från de större trålarna, är mindre flexibla och har begränsade möjligheter att fiska på andra vatten och andra fiskarter. En sådan åtgärd skulle alltså än mer späda på obalansen i det svenska fisket mellan det lokala kustfisket och de större trålarna.

Ett stopp för torskfisket skulle dessutom få enorma konsekvenser för de lokala företag som förser kustfisket med redskap, förnödenheter samt verkstäder och varv. Även beredningsindustrin skulle få stora svårigheter. Risken är stor att vi får fler kustsamhällen som till stor del kommer att bestå av sommarboende befolkning. Det rimmar illa med regeringens tal om en levande skärgård.

Det råder delade meningar om huruvida de kvoter som Sverige har tilldelats kommer att fiskas upp av andra länder eller inte vid ett ensidigt svenskt fiskestopp. Kvoten kommer inte att formellt tas ifrån oss, men genom att den svenska fiskeflottan försvinner skapar vi ett ökat utrymme för övriga nationer. Det är då högst troligt att det i realiteten innebär att även vår kvot kommer att fiskas upp. Det vore lämpligt att åtminstone förvissa sig om att så inte är fallet innan man beslutar sig för att införa ett stopp som i så fall knappast skulle uppfylla sitt syfte.

Den främsta åtgärden för att säkra ett långsiktigt torskbestånd är att komma till rätta med det omfattande fuskfisket i framförallt Östersjön. Fiskeribiologer uppskattar att det varje år fiskas ungefär 40 000 ton torsk utöver den gemensamma kvoten för länderna runt Östersjön på 76 000 ton. Detta skall jämföras med det svenska fisket som ligger på 15 000 ton per år. De svenska fiskeflottorna som kontrolleras relativt noga kommer att ersättas av andra länders flottor där kontrollen lämnar mycket övrigt att önska.

En verklig insats för torskbeståndet som skulle gynna alla är att komma till rätta med detta. Inför betydligt hårdare kontroller för samtliga berörda länders flottor och öka resurserna för sjöbevakningen så att de kvoter och regler som finns efterlevs. Kännbara sanktioner skall införas mot dem som inte fiskar enligt tilldelade kvoter. Även det kustnära fisket måste kunna kontrolleras.

För att säkra ett långsiktigt hållbart fiske krävs gemensamma strategier och samarbete mellan länderna kring fiskevattnen. Den förvaltningsplan som upprättats av Fiskerikommissionen för Östersjön, som består av representanter från samtliga strandstater kring Östersjön, i början på september i år innehåller ytterligare åtgärder för att säkra fiskbestånden. Flera åtgärder gällande torskfisket beslutades som t ex ökade minimått för landningsstorlek, ökad maskstorlek i torsktrål, det förlängda sommarstoppet för riktat torskfiske fortsätter att gälla, och det totala fiskeförbudet i Bornholmsdjupet fortsätter att gälla. Detta är åtgärder som, till skillnad från enskilda länders ageranden, ger resultat för fiskbestånden.

Stockholm den 21 oktober 2002

Rosita Runegrund (kd)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkra ett långsiktigt och hållbart fiske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.