Lika behandling av olika typer av förnybar energi

Motion 2008/09:N208 av Lars Tysklind (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-09-25
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att olika typer av förnybara energikällor bör jämställas.

Motivering

Idag råder stor enighet om att utsläppen av växthusgaser, som koldioxid, i atmosfären får förödande konsekvenser för klimatet. Ska uppvärmningen kunna hejdas måste vi agera snabbt med effektiva lösningar. Sveriges utsläpp utgör visserligen bara en mycket liten andel av de totala utsläppen, men för att kunna agera trovärdigt internationellt måste vi fortsätta att vara ett föregångsland på klimatområdet.

Sverige måste storsatsa på energikällor som inte ger utsläpp av växthusgaser. Det kräver att vi agerar för flexibilitet och mångfald vad gäller produktionen av el. I dag produceras större delen av Sveriges el koldioxidfritt, framför allt genom vatten- och kärnkraft.

För att klara våra ambitiösa klimatmål måste vi för det första byta ut de gamla kärnreaktorerna mot nya. Kärnkraften kan och får dock inte vara hela lösningen. Inte minst kravet från EU att Sverige ska öka sin andel förnybar energi till 49 procent fram till 2020 kräver en satsning på mångfald. Det finns inget motsatsförhållande mellan att bygga ny kärnkraft och samtidigt utveckla förnybara energikällor. De är bara två vägar till samma mål – att radikalt kunna minska utsläppen av koldioxid.

Utbyggnaden av vindkraften ska naturligtvis ha goda möjligheter att fortsätta och här har regeringen varit mycket tydlig i sitt arbete för att förenkla och samordna tillståndsprocesser enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Vidare har t.ex. Försvarsmakten i sitt regleringsbrev fått ett tydligt uppdrag när det gäller vindkraftsärenden:

Försvarsmakten ska aktivt delta i samrådsprocessen för vindkraftärenden så att lämpliga lokaliseringar tidigt kan identifieras.() Försvarsmakten ska redovisa dels hur myndigheten har deltagit i beredningsprocessen för vindkraftärenden, dels de åtgärder myndigheten har vidtagit inom ramen för beredningsprocessen för att bidra till att nå det nationella planeringsmålet för vindkraft.

Det är dock också mycket viktigt att utvecklingen sker även när det gäller andra förnybara energikällor, som t.ex. solenergi och vågkraft. När det gäller vågkraft finns långt framskridna planer för en fullskalig pilotanläggning i Bohuslän utanför Lysekil. Det finns välgrundade goda förhoppningar på ett mycket bra resultat, både när det gäller effektiv elproduktion och lokala sysselsättningseffekter vid själva anläggningarna.

Ett problem som blivit mycket aktuellt ibland annat detta sammanhang är att vågkraft inte pekats ut på samma sätt som vindkraft när olika intressen ska vägas mot varandra. Problemet skulle i de flesta fall enkelt lösas genom att vindkraft ersätts med begreppet förnybara energikällor, i t.ex. Försvarsmaktens regleringsbrev ovan. Förnybara energikällor skulle då jämställas och bidra till flexibilitet och mångfald. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2008

Lars Tysklind (fp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att olika typer av förnybara energikällor bör jämställas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.