Lika villkor för att köra båt som för bil

Motion 2009/10:C211 av Ann-Christin Ahlberg (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-24
Numrering
2009-09-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lika villkor ska gälla för att köra båt som för att köra bil.

Motivering

Varje sommar skördas många dödsoffer på sjön. Det gäller alla typer av sjöolyckor men främst bland förare av fritidsbåtar. Gemensamt för olyckorna är att det nästan alltid är alkohol med i bilden.

Det finns inga säkra undersökningar i Sverige om antalet alkoholberusade till sjöss. Det beror på det enkla faktum att det är svårt att skatta sjöfylleriets omfattning. Men enligt sjöpolisen i Västra Götaland är ökningen dramatisk.

Sjöpolisen har återkommande efterlyst lägre promillegräns för att minska onykterheten till sjöss. De allt snabbare båtarna och den ökande alkoholkonsumtionen i landet gör att risker för att större olyckor sker ökar. I dag är reglerna för sjöfylleri otydliga. Det finns en gräns för grovt sjöfylleri, 1 promille, men den som har en lägre promillehalt måste köra båten på ett farligt sätt för att det ska vara olagligt. Sjöpolisen är positiv till att man inför fasta promillegränser. I dag finns risken att bedömningarna blir subjektiva, även om de som arbetar med sjöövervakning arbetar efter samma grundprinciper. Med en bestämd promillegräns blir processen lättare, och det blir mer förutsägbart även för den som har båt.

Sjötrafiken i Sverige har utvecklats mycket kraftigt de senare åren. Och trafiken till sjöss kan på vissa sätt liknas vid trafiken på våra vägar. Antalet fritidsbåtar har ökat kraftigt och båtarna har också blivit större och snabbare. Detta bereder stora möjligheter till rekreation och avslappning. Men myntets baksida är att det blir större risker för olyckor, särskilt vid onykterhet.

Framförandet av båtar ställer allt högre krav på gott omdöme och sjövett. På vägarna behövs gott omdöme och vägvett. Därför borde det inte finnas någon skillnad i lagstiftningen mellan land- och sjötrafik. Det är inte tillåtet att sätta sig bakom ratten i bilen om man har druckit alkohol. De allra flesta finner detta vara sunt och riktigt. En orsak till att svenska folket tycker så är att det är olagligt att köra påverkad. Om det anses som brottsligt av medborgare och stat att i landtrafik framföra fordon i onyktert tillstånd borde det i rimlighetens namn också i sjötrafik anses som ett brott. Det är nödvändigt med hänsyn till det allmänna rättsmedvetandet.

Det ska vara lika villkor för att köra båt som bil. Det naturliga är därför att införa en promillegräns för onykterhet till sjöss, och den bör vara densamma som gäller spår- och vägtrafiken, nämligen 0,2 promille. Polisen och Kustbevakningen ska kunna genomföra rutinmässiga alkoholutandningsprov för att kontrollera trafiknykterheten till sjöss.

Stockholm den 23 september 2009

Ann-Christin Ahlberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lika villkor ska gälla för att köra båt som för att köra bil.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.