Marinens musikkår

Motion 2008/09:Fö217 av Jeppe Johnsson (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-01
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om huvudmannaskap och uppgifter för Marinens musikkår.

Motivering

Försvarsmusikcentrum har utan närmare analys föreslagit att Marinens musikkår skall avvecklas. Försvarsmaktens avsikt är att begränsa förbandsmusiken ute i landet och koncentrera musiken till statsceremoniella sammanhang och högvakt i Stockholm.

Marinens musikkår har anor sedan 1680. Marinens musikkår i Karlskrona är i dag den enda professionella orkester som finns inom Försvarsmakten. Sveriges marinbas ligger i Karlskrona.

Förutom sina militära tjänsteuppdrag har Marinens musikkår en omfattande konsertverksamhet. Det är en bred repertoar i olika blåsmusikgenrer, allt för att möta en ny publik och för att skapa förutsättningar för nytänkande.

Marinens musikkår har vid flera tillfällen gjort uruppförande av svenska kompositörers verk, samt i landet förstagångsuppförande av utländska verk för blåsorkester. Idag har Marinens musikkår ett mycket högt anseende i den internationella blåsmusiksfären och är också förebild för såväl professionella som amatörmusiker.

I sin egenskap av Sveriges enda professionella militärmusikkår har Marinens musikkår en nyckelroll som företrädare inte bara för militärmusik utan för svensk blåsorkestermusik i allmänhet. Detta innefattar då kontakter med och stöd till den civila amatörblåsmusiken, bland annat genom symposier och kurser. Att lägga ner eller flytta Marinens musikkår är att göra sig av med en omistlig del av den svenska kulturen.

Musikkårerna har också en viktig roll i att skapa kännedom och goodwill för Försvarsmakten. Försvarsmusiken ska finnas och vara tillgänglig där behoven finns, det vill säga i hela landet. Den måste vara anpassbar och beredd för att med kvalitet kunna lösa den musikaliska och paradmässiga uppgiften. En annan viktig aspekt för att bibehålla den professionella försvarsmusiken också utanför Stock­holm är dess roll som rekryteringsbas för nyutbildade musiker.

Verksamhetsområdet i landet sträcker sig i dag från Ystad till Boden. Musikverksamheten består av statsceremoniell musik, högvakt, musik vid våra militära förband, samt offentliga konserter. Musikkåren har också producerat ett stort antal cd-skivor med såväl militär traditionsmusik som västerländsk konstmusik.

Framtiden för den militära blåsorkestermusiken är inte en intern angelägenhet för För­svarsmakten utan en fråga som måste behandlas i demokratisk ordning och där också det kultur­politiska perspektivet måste beaktas. Den professionella blåsorkestermusiken måste ges rimliga möjligheter att kunna verka i hela landet och att vara det kompetenscentrum och den förebild som musikformen kräver för att överleva.

Försvarsmusiken måste i framtiden inordnas under de nationella kulturpolitiska målen på samma sätt som den genomförda förändringen för de försvarshistoriska museerna.

Militärmusikens roll och uppgifter i svenskt kulturliv samt frågan om huvudmannaskapet måste utredas särskilt innan beslut fattas om organisatoriska förändringar.

Stockholm den 29 september 2008

Jeppe Johnsson (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om huvudmannaskap och uppgifter för Marinens musikkår.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.