Till innehåll på sidan

MC2-laboratoriet vid Chalmers Tekniska Högskola

Motion 2003/04:Ub405 av Per Landgren m.fl. (kd, fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlovat driftsbidrag till MC 2-laboratoriet på Chalmers.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att driftsbidraget till MC 2-laboratoriet på Chalmers indexuppräknas sedan 1998.

Avtalet om driftsbidrag

1992 tog riksdagen beslut om att genom dåvarande byggnadsstyrelsen uppföra ett nytt laboratorium för mikroteknologi på Chalmersområdet. Samtidigt med beslutet utlovades ett driftsbidrag för att främst täcka Chalmers ökade hyreskostnader. Byggnadsstyrelsen avvecklades därefter och ersattes med Aka­demiska hus AB. Det utlovade årliga driftsbidraget fanns dock i efterföljande budgetpropositioner medräknat och indexuppräknades från ursprungliga 34 mkr till 38 mkr i budgetpropositionen 1998. I budgetpropositionen 1999 försvann dock, utan förvarning eller diskussion, detta bidrag. Detta drygt ett halvår innan över 200 forskare flyttade in i lokalerna. Det hela motiverades med ett besparingsbeting på Utbildningsdepartementet och med att Chalmers som stiftelsehögskola var rik. Det uteblivna bidraget (som utgör mer än 10 % av Chalmers fakultetsanslag för forskning) slår fortfarande mycket hårt på Chalmers ekonomi. Laboratoriet togs i drift sommaren 2000 och idag arbetar mer än 200 forskare i laboratoriet.

Mikroelektronik och nanoteknologiforskning kräver avsevärda experimentella resurser för att verksamheten skall kunna konkurrera internationellt. I Sverige har också en mycket slagkraftig forskning byggts upp under många år med hjälp av statliga satsningar genom, dåvarande STU, Nutek och nu främst genom SSF. Som ett led i denna satsning beslöt också riksdagen att bygga MC 2 vid Chalmers. I Sverige finns f n många mycket framgångsrika grupper tack vare den satsning som gjordes under 80- och 90-talen. Vid Chalmers finns den största samlingen av internationellt konkurrenskraftiga forskargrupper i landet.

Vetenskapsrådet genomförde i samarbete med SSF och Vinnova under hösten 2002 en utvärdering av de tre största mikro/nanoteknologilabora­to­rierna i landet, Ångströmlaboratoriet i Uppsala, Halvledarlaboratoriet vid Tekniska högskolan i Stockholm samt MC 2 vid Chalmers. Utredarna börjar med att konstatera att mikro- och nanoteknologier i olika tillämpningsområden kommer att erbjuda nya möjligheter till stora vetenskapliga upptäckter och innovationer för industriell utveckling. De bedömningar som har gjorts i rapporten har därför en bredare och mer långtgående potential än bara mikroelektronik.

Utvärderingsgruppen som bestod av 4 internationella experter bedömde laboratorierna utifrån flera kriterier. Nuvarande status och framtida potential för renrummet samt processutrustningens status i laboratoriet där MC 2 i samtliga fall fick högsta betyg. Så var också fallet när det gällde renrummets personal samt management och organisation. Karakterisering och mätteknik hamnade något lägre, men fick återigen högsta betyg när det gäller tillverkning av mikrostrukturer i multimaterial, nanostrukturfabrikation samt beredskap för mångdisciplinära aktiviteter. Av de tre laboratorierna fick sammantaget MC 2 högsta betyg. MC 2:s styrkeområden anses vara höghastighetselektronik, optoelektronik, litografi och enelektronutrustning. De höga kostnader som är förknippade med en renrumsfacilitet tas sällan hänsyn till i anslagsbevillningar vilket får till följd att samtliga projektstöd är kraftigt underdimensionerade.

För att i någon mån råda bot på detta problem föreslås flera åtgärder: specialisering mellan de tre labben, bildandet av ett nationellt nätverk och tillhandahållandet av en statlig basfinansiering.

Internationellt finns inget laboratorium inom området som drivs utan en stark statlig basfinansiering. Skall Chalmers kunna fortsätta konkurrera inom området krävs också att endera det ursprungligen tänkta bidraget återställs eller att ett basanslag säkerställs genom finansiärer som Vetenskapsrådet och Vinnova.

Stockholm den 2 oktober 2003

Per Landgren (kd)

Annelie Enochson (kd)

Erling Bager (fp)

Eva Flyborg (fp)

Cecilia Wigström (fp)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlovat driftstbidrag till MC 2-laboratoriet på Chalmers.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att driftsbidraget till MC 2-laboratoriet på Chalmers indexuppräknas sedan 1998.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.