Till innehåll på sidan

med anledning av förs. 2002/03:RR18 Riksdagens revisorers förslag angående Försvarsmaktens avveckling av överskottsmateriel

Motion 2003/04:Fö5 av Erling Wälivaara m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2002/03:RR18
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-09-19
Bordläggning
2003-09-23
Hänvisning
2003-09-25

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att enligt förordning 2000:278 ge kommuner och landsting möjlighet att överta överskottsmateriel från Försvarsmakten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Krisberedskapsmyndigheten, KBM, i uppdrag att kontrollera att myndigheter och berörda organisationer förses med den överskottsmateriel de anser sig behöva.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Försvarsmakten i uppdrag att i dess årsredovisningar redovisa de totala intäkterna från försäljningar av överskottsmateriel.

  4. Riksdagen begär att regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppdrag att bevara några mobiliseringsförråd intakta och tillgängliga för allmänheten.

Motivering

Enligt riksdagens försvarspolitiska beslut våren 2000 skulle flera militära förband läggas ned. Genom nedläggningarna skulle ett stort överskott av materiel uppstå. Revisorerna menar att avvecklingen av materiel har präglats av stor brådska, godtyckliga bedömningar och osäkra beräkningar. Kristdemokraterna delar revisorernas uppfattning.

Enligt försvarsbeslut år 2000 ska överskottsmaterielen i första hand utnyttjas för internationella humanitära biståndsinsatser, inom de frivilliga försvarsorganisationerna, till militärt säkerhetsfrämjande materielsamarbete samt för att stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred. I andra hand ska överskottsmateriel säljas till civila företag. I tredje hand ska överskottsmateriel förstöras. Det sistnämnda gäller särskilt den materiel som inte efterfrågas eller som på grund av sekretess- och miljöskäl inte bör säljas vidare.

Förordningen, 2000:278 om gåvor och överföringar av överskottsmateriel hos Försvarsmakten, tillåter att Försvarsmakten skänker överskottsmateriel till biståndsorganisationer och frivilliga försvarsorganisationer. Förordningen medger också att Försvarsmakten överför materiel till annan statlig förvaltningsmyndighet under regeringen. Däremot har förordningen tolkats som att Försvarsmakten inte har tillåtelse att överlåta materiel direkt till kommunerna.

Genom flera riksdagsbeslut har kommunerna fått ta över ett allt större ansvar för befolkning och egendom i samband med svåra kriser i fredstid och under höjd beredskap. Kommunernas förmåga att hantera kriser är grundläggande i det nya krishanteringssystem som riksdagen har beslutat om.

Många kommuner har framhållit att de skulle ha nytta av den materiel som Försvarsmakten avvecklar för att förbättra sin krishanteringsförmåga.

Även länsstyrelserna delar kommunernas bedömning och har dessutom ställt sig frågande till att kommunerna inte får ta emot funktionsduglig materiel från försvaret – materiel som har betalats med skattemedel Bland annat ansåg länsstyrelserna att behovet av elverk är stort. Kristdemokraterna menar att regeringen bör ompröva frågan om förordningen, 2000:278, så att överföring av överskottsmateriel från Försvarsmakten till kommuner och landsting skall bli möjlig. Vi menar att möjligheten att överlåta överskottsmateriel till kommuner skulle bidra till att stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar.

Försvarsmakten har, enligt revisorerna, gjort bedömningen att överföring av materiel till statliga myndigheter och gåvor till ideella organisationer medför att mindre mängder materiel avvecklats till relativt höga kostnader för försvaret. Försvarsmakten har således beslutat att endast skänka bort materiel till myndigheter och organisationer om det har kunnat göras till en rimlig kostnad. Det har, enligt revisorerna, förekommit att Försvarsmakten sålt eller slängt materiel istället för att skänka den till myndigheter eller ideella organisationer. Detta innebär att prioritetsordningen som riksdagen angivit delvis har frångåtts. En extern kontrollinstans som följer avvecklingen av överskottsmaterielen bör tillsättas. Kristdemokraterna menar att regeringen omgående bör ge exempelvis Krisberedskapsmyndigheten, KBM, i uppdrag att kontrollera att myndigheter och berörda organisationer förses med överskottsmateriel som de anser sig behöva och ha nytta av.

Enligt revisorerna har Försvarets Materielverks försäljningar av materiel inte bokförts som intäkter hos Försvarsmakten utan istället som utgiftsreduceringar. Detta har inneburit att riksdagen och den svenska allmänheten får delvis missvisande uppgifter om hur mycket det svenska försvaret kostar. Kristdemokraterna menar att riksdagen ska ha fullständig information om hur mycket försvaret kostar. I samband med budgetprocessen behöver riksdagen veta hur mycket pengar som försvarets verksamhet har tillförts utöver anslaget för föregående budgetår. Vi menar att regeringen bör ge Försvarsmakten i uppdrag att i varje årsredovisning redovisa de totala intäkterna från försäljningen av överskottsmateriel.

Den materiel som tillhört krigsorganisationen och som är aktuell för avveckling består främst av materiel som har förvarats i så kallade mobiliseringsförråd. Avvecklingen av dessa förråd kan medföra att materiel av vital betydelse för museala ändamål kommer att förstöras eller skingras. Riksantikvarieämbetet anser att en del mobiliseringsförråd bör bevaras i sin helhet med komplett utrustning, eftersom de utgör en betydelsefull del av 1900-talets militära kulturarv.

Kristdemokraterna delar Riksantikvarieämbetets uppfattning och enligt vår mening bör några mobiliseringsförråd sparas i sin helhet och göras tillgängliga för allmänheten.

Stockholm den 19 september 2003

Erling Wälivaara (kd)

Else-Marie Lindgren (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Annelie Enochson (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)

Mats Odell (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Ingvar Svensson (kd)


Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att enligt förordning 2000:278 ge kommuner och landsting möjlighet att överta överskottsmateriel från Försvarsmakten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Krisberedskapsmyndigheten, KBM, i uppdrag att kontrollera att myndigheter och berörda organisationer förses med den överskottsmateriel de anser sig behöva.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Försvarsmakten i uppdrag att i dess årsredovisningar redovisa de totala intäkterna från försäljningar av överskottsmateriel.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 4
    Riksdagen begär att regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppgift att bevara några mobiliseringsförråd intakta och tillgängliga för allmänheten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.