Till innehåll på sidan

med anledning av förs. 2003/04:RB1 Årsredovisning för Sveriges riksbank för räkenskapsåret 2003

Motion 2003/04:Fi16 av Lena Ek m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2003/04:RB1
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2004-03-08
Bordläggning
2004-03-09
Hänvisning
2004-03-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringens företrädare skall avstå från inblandning i penningpolitiken och därigenom respektera gällande lagstiftning och riksbanksdirektionens självständighet i utövandet av sitt penningpolitiska uppdrag.

Motivering

Riksbanken har i egenskap av Sveriges centralbank sedan riksdagsbeslutet den 25 november 1998 en självständig ställning med uppdraget att sköta landets penningpolitik. Målet med penningpolitiken är prisstabilitet, vilket innebär att inflationstakten ska begränsas med en tillåten avvikelse på +/- 1 procent. Riksbankens penningpolitiska instrument är reporäntan, som är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken.

Inflationsmålet har visat sig vara tydligt både för allmänheten och beslutsfattare och Riksbankens penningpolitik kan därmed kontinuerligt utvärderas. Både räntan och den rörliga växelkursen minskar riskerna för en uppgång i inflationstakten och faran för överhettning i den svenska ekonomin är därför mycket liten.

Företrädare för den socialdemokratiska regeringen har vid ett flertal tillfällen under 2003 och början av 2004 valt att offentligt värdera och kommentera reporäntans nivå och därmed ge synpunkter på Riksbankens penningpolitiska beslut. Detta trots att ledamöter av Riksbankens direktion enligt lagen (1998:85) om Sveriges riksbank inte får söka eller ta emot instruktioner när de fullgör penningpolitiska uppgifter.

Inflation har en mängd negativa effekter. Inte minst har det ytterst allvarliga konsekvenser på konkurrenssituationen och att valutakursen på sikt försämras. Den har också en omfördelande effekt där de med tillgångar i nominella värden förlorar, medan de med reella tillgångar klarar sig. Erfarenheter från historien har lärt oss att en penningpolitik som står under politikers inflytande tenderar att drivas av andra incitament än prisstabilitet. Centerpartiet anser det mycket angeläget att inflationen även fortsättningsvis hålls på en låg nivå. Detta säkerställs bäst genom vår oberoende Riksbank.

Den tilltagande politiska inblandningen i penningpolitiken kan på sikt skada såväl allmänhetens som marknadens förtroende för den svenska ekonomiska politiken. Spekulationer om huruvida riksbankens direktion valt att lyssna till regeringens önskemål om lämplig räntenivå kan även komma att påverka Riksbankens anseende i en negativ riktning.

1998 beslutade Sveriges riksdag att ge Riksbanken en självständig ställning i syfte att skapa goda förutsättningar för en fri penningpolitik med ett långsiktigt perspektiv och hög trovärdighet. Riksdagsbeslutet ska respekteras och det är därför av största vikt att regeringens företrädare avstår från inblandning i den svenska penningpolitiken. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 4 mars 2004

Lena Ek (c)

Roger Tiefensee (c)

Åsa Torstensson (c)

Jörgen Johansson (c)

Sven Bergström (c)

Håkan Larsson (c)

Rigmor Stenmark (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringens företrädare skall avstå från inblandning i penningpolitiken och därigenom respektera gällande lagstiftning och riksbanksdirektionens självständighet i utövandet av sitt penningpolitiska uppdrag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.