Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 1997/98:56 Transportpolitik för en hållbar utveckling

Motion 1997/98:T23 av Kristina Zakrisson och Birgitta Gidblom (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Proposition 1997/98:56
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
1998-03-23
Bordläggning
1998-03-24
Hänvisning
1998-03-25

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Upphandling av viss regional persontrafik

Norrbotten är landets nordligaste län, det är långt till de stora marknaderna, både de inhemska och de europeiska. Norrbotten är därför mycket beroende av goda kommunikationer – och kanske inte bara mycket beroende – goda kommunikationer är ett överlevnadsvillkor!

I länet finns i dag fyra flygplatser med reguljär inrikestrafik, varav två är statliga (Kiruna och Luleå flygplats) och två är kommunala (Gällivare och Arvidsjaur). Samtliga flygplatser har linjer till Stockholm/Arlanda. Alla utom Arvidsjaur har också trafik till orter inom Norrland. Volymmässigt är flygplatsen i Luleå den femte största i landet.

En förutsättning för att befrämja företagsamheten, förbättra villkoren för lokala företagare och lyckas med att få nya företag att etablera sig i länet är väl fungerande kommunikationer. Prisbilden inom flygtrafiken, till och från Norrbotten och inom länet, är idag sådan att många företagare ser det som ett stort ekonomiskt problem.

Inrikesflyget fyller en mycket viktig funktion. Tre av fyra personresor med kollektivtrafik till/från Norrbotten sker med flyg. Detta understryker flygets dominans i de norra delarna av Sverige.

Skillnaderna mot södra Sverige är markant. I södra Sverige har både tåg och buss en klart starkare ställning, men framför allt är bilen ett självklart alternativ eftersom avstånden är betydligt kortare än i norr.

Flygets dominans som transportmedel till/från Norrbotten har en naturlig förklaring. Det långa avståndet till södra Sverige gör att tidsvinsterna med flyg jämfört med andra transportmedel är mycket stora. Vid en enkelresa mellan Luleå och Stockholm blir tidsvinsten med flyg jämfört med tåg – även med väl tilltagna väntetider och transporttider till/från flygplatserna – ca 12 timmar. Vid en resa tur och retur till Stockholm från Norrbotten blir tidsvinsten alltså ett dygn!

Även inom länet är flyget tidsmässigt ett viktigt alternativ. En bilresa sträckan Kiruna–Luleå tar drygt 4 timmar, flygresan tar ca 45 minuter. Det höga biljettpriset – 3268 kr t/r – avskräcker dock många från det alternativet.

Flyget är tack vare sin snabbhet mycket konkurrenskraftigt på längre sträckor. Detta kombinerat med att transportalternativen är väldigt få i norr gör att flyget har en särställning som persontransportmedel.

Rapporten Om vingarna bär ... Avregleringen av inrikesflyget och dess regionala effekter i Norrbotten – en uppföljning som Länsstyrelsen i Norr­botten publicerat visar att den avreglering av flyget som gjordes 1992 haft negativa effekter för Norrbotten.

Rapporten visar bland annat:

  • att det inom Norrland blivit klart dyrare att resa, både för privat- och affärsresenärer,

  • att de stora vinsterna av avregleringen i form av prissänkningar på de största linjerna, exempelvis Luleå–Stockholm är borta,

  • att direktflyg till Stockholm är det som primärt efterfrågas,

  • att det uppstår problem vid anslutning till tredje ort, såväl logistiskt som prismässigt,

  • att det har uppstått stor instabilitet och osäkerhet i trafiken, framför allt på de mindre linjerna.

Gällivare är ett exempel där ett flertal olika flygbolag avlöst varandra, och passagerarantalet har varierat kraftigt beroende på den osäkra utvecklingen av flygtrafiken efter avregleringen.

Några exempel på biljettpriser inom och till och från Norrbotten:

Gällivare–Luleå t/r  2 782:00

Gällivare–Arlanda t/r  5 074:00

Gällivare–Malmö t/r  8 130:00

För att komma tillrätta med de problem som uppkommit efter avregleringen är det nödvändigt att staten tar ett övergripande ansvar även för flygtrafiken. Vi välkomnar det förslag som regeringen lagt i propositionen om att inrätta en myndighet för rikstrafikfrågor – Rikstrafiken – med huvuduppgift att verka för samordning och upphandling av viss interregional persontrafik.

Idag upphandlas viss interregional persontrafik på järnväg, vilket har visat sig ha mycket stor betydelse för vårt län. Den interregionala tågtrafiken till Norrland (nattågen) uppfyller i första hand privatresenärernas och turisternas behov av att resa tur och retur mellan norra och södra Sverige. Sommartid under turistsäsong är nattågen fyllda till bristningsgränsen. Nattågstrafiken är alltså av oerhört stor betydelse bland annat för turismen.

Det är nu hög tid att vidta regionala åtgärder även inom flygtrafiksektorn.

En statlig upphandling, både beträffande trafik mellan norra och södra Sverige och inom Norrland, är vad som krävs.

Genom att upphandla valda delar av inrikesnätet kan ett tillfredsställande utbud och rimliga priser till alla resande säkerställas.

Den stora fördelen med en upphandling skulle vara att en nödvändig grundstabilitet i trafiken säkras. En miniminivå på utbudet garanteras och därmed skapas en plattform för en utveckling av trafiken och förutsättningar för att operatören kan erbjuda sina tjänster till en större målgrupp, dvs till såväl affärs- som privatresenärer.

2 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphandling av flygtrafik.

Stockholm den 19 mars 1998

Kristina Zakrisson (s)

Birgitta Gidblom (s)


Yrkanden (2)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphandling av flygtrafik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphandling av flygtrafik.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.