Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 1997/98:93 Läroplan för förskolan

Motion 1997/98:Ub16 av Christina Axelsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Proposition 1997/98:93
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
1998-03-20
Bordläggning
1998-03-23
Hänvisning
1998-03-24

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Det är en milstolpe i barnomsorgens historia när den kommer att omfattas av en läroplan. Det är angeläget att såväl förskolans som skolans pedagogiska synsätt blandas, men omsorgsverksamheten får inte glömmas bort i förskolans riktlinjer.

Det är också viktigt att all personal inom barnomsorgen har adekvat utbildning. Dagbarnvårdare har kompetens för verksamhet i familjedaghem och samverkar i grupper med andra dagbarnvårdare, daghem eller personal i öppna förskolor. Barnskötare och förskollärare bildar personalteam i för­skolan som bygger på olika yrkeskompetenser. Det är viktigt att alla kun­skaper tas till vara för att främja barnen och deras behov av en trygg omsorg och ett livslångt lärande.

Informationstekniken börjar komma in också i förskolan. För att IT inte skall bli en klassfråga måste tillgången till datorer i förskolan öka och samtliga olika personalkategorier inom förskolan få en ordentlig utbildning i hur man lär barn att använda datorer. I dag finns datautbildning på förskoleseminariet på Lärarhögskolan. För att ta del av den undervisningen måste eleven dock välja bort något annat. Detta innebär att alla förskollärare som går ut seminariet inte har lärt sig att handskas med datorer. Jag är rädd för att förhållandet är detsamma på gymnasiets vårdprogram för blivande barnskötare.

Extra ansträngningar måste till för att lära förskolepersonal av alla kategorier att handskas med datorer. Såväl utbildningsinstitutioner som kompetenshöjare måste göras medvetna om detta viktiga behov.

Regeringen föreslår att i förskolans läroplan bör mål och riktlinjer preciseras inom följande områden:

– normer och värden

– utveckling och lärande

– barns inflytande

– förskola och hem.

Regeringen kommer att närmare utforma läroplanstexten.

Vidare föreslår regeringen att läroplanen skall ange de nationella målen, men inte ge anvisningar om hur målen skall uppnås eller om arbetssätt och metoder.

Det borde därför inte vara omöjligt att läroplanen också skall gälla för familje­daghemmen i framtiden. I propositionen föreslås att familje­dag­hem­­men skall omfattas av allmänna råd i stället.

Allmänna råd är inte ovillkorligen bindande för myndigheter och enskilda. De är mer ett uttryck för den utfärdade myndighetens viljeinriktning och är därför inte formellt bindande, även om de kan vara styrande.

Det är viktigt att poängtera att familjedaghemmen inte bara är ett viktigt komplement till förskolan utan skall ses som en likvärdig del av den förskoleverksamhet som kommunerna kan erbjuda de föräldrar som arbetar eller studerar. Alla barn skall ges möjligheter till samma kvalitet i förskolan. Det är därför angeläget att även familjedaghemmen omfattas av samma regler som förskolan i övrigt.

Många föräldrar väljer daghem, men många väljer också familjedaghem och är väldigt nöjda med den förskoleverksamheten. En hel del föräldrar kan inte välja. En del på grund av förskolans begränsade öppettider, 06.30–18.30 är ganska vanligt. En del barn behöver vistas i något mindre grupper, då är familjedaghemmet ett bra alternativ. På vissa orter är barnantalet och geografin begränsande vad gäller utbyggnadsmöjlighet av förskolor; då är familjedaghemmen ett bra alternativ. Under vissa år finns det fler barn än vad förskolorna kan ta emot. Då behövs andra alternativ, familjedaghem.

Listan kan göras längre men det kan konstateras att båda formerna behövs.

För barnens bästa skall de båda verksamheterna erbjuda samma möjligheter till barns utveckling. Där får det inte vara någon skillnad, i så fall skulle vi få ett A- och ett B-lag redan i förskoleklasserna. Därför måste också familjedaghemmen omfattas av de lagar som styr den övriga förskolan. När regeringen skall göra en översyn av skollagen är det därför angeläget att också inbegripa att se över läroplanens roll också för familjedaghemmen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av IT-utbildning för all barnomsorgspersonal,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens översyn av skollagen även belyser frågan om familjedaghemsverksamheten i relation till skollagen.

Stockholm den 19 mars 1998

Christina Axelsson (s)


Yrkanden (4)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av IT-utbildning för all barnomsorgspersonal
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av IT-utbildning för all barnomsorgspersonal
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens översyn av skollagen även belyser frågan om familjedaghemsverksamheten i relation till skollagen.
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringens översyn av skollagen även belyser frågan om familjedaghemsverksamheten i relation till skollagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.