Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:122 Åtgärder mot kommunalt domstolstrots

Motion 2001/02:K90 av Åsa Torstensson m.fl. (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:122
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-04-04
Bordläggning
2002-04-05
Hänvisning
2002-04-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär hos regeringen ett tilläggsdirektiv till regeringens utredning Nationell utjämning av verksamhetskostnader enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade med förslag om att staten tar över verksamheten.

  2. Riksdagen avslår regeringens förslag angående en utvidgad granskningsmöjlighet för revisorerna.

  3. Riksdagen avslår regeringens förslag angående anmälnings- och rapporteringsskyldighet för revisorerna.

2 Tilläggsdirektiv

Handikappolitik handlar om att skapa samma samhällsförutsättningar för människor med funktionshinder som för andra. Centerpartiet vill vara med och skapa ett samhälle som är tillgängligt för alla, där alla människor kan delta i samhällslivet på lika villkor. Därför är det positivt att regeringen sedan tidigare har tillsatt en parlamentarisk utredning om nationell utjämning av verksamhetskostnader enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Man utreder enligt direktiven därmed hur utjämningen skall ske mellan kommunerna avseende verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Centerpartiet anser dock att utredningen i sina direktiv måste utreda ett statligt huvudmannaskap. Det finns anledning att också utreda om det kommunala huvudmannaskapet på detta område skall behållas i framtiden.

Vi hävdar att verksamheter som är så reglerade som LSS inte bör finansieras med kommunala medel när det ej finns någon praktisk möjlighet att pröva beloppen i den kommunala budgetprocessen. Man bör överväga om ett ändrat huvudmannaskap inte skulle göra verksamheten mer stabil om man kommer ifrån ett speciellt svårhanterat utjämningssystem mellan kommunerna. Det vore följaktligen nödvändigt med ett studium av statligt ansvar för beslutanderätt och kostnadsansvar för verksamhet som regleras i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Med hänvisning till det ovan sagda bör riksdagen begära hos regeringen ett tilläggsdirektiv till regeringens utredning Nationell utjämning av verksamhetskostnader enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade med förslag om att staten tar över verksamheten.

3 Granskningsmöjlighet

Det verkar med allt större tydlighet som att den nuvarande socialdemokratiska regeringen vill se en återgång till en central detaljstyrning av den kommunala verksamheten. Detta är något som Centerpartiet inte kan acceptera. Vi är kritiska till att revisorerna ges ytterligare åligganden att granska om förvaltningsdomstols avgörande åsidosatts. Det skall ankomma på nämnderna att själva inom ramen för verksamhetsansvaret se till att följa förvaltningsdomstolarnas domar. Det är viktigt att det finns ett politiskt ansvarstagande. Redan idag kan revisorerna granska nämndernas agerande i detta avseende. De föreslagna ändringarna, att revisorerna får granska ärenden som avser myndighetsutövning när granskningen gäller hur nämnderna verkställer avgöranden av förvaltningsdomstolar, synes onödiga. I de nuvarande bestämmelserna framgår att en granskning får ske när den är påkallad från allmänna synpunkter. Riksdagen bör följaktligen avslå regeringens förslag angående en utvidgad granskningsmöjlighet för revisorerna.

Centerpartiet finner vidare det inte rimligt att revisorerna ges en närmast statlig specialuppgift att särskilt kontrollera dessa frågor. Om denna uppgift skall vara prioriterad, finns det risk att andra revisionsuppgifter får träda tillbaka. Revisorerna bör även fortsättningsvis bestämma granskningens inriktning och omfattning utifrån väsentlighets- och riskanalyser enligt god revisionssed. Centerpartiet motsätter sig således även den särskilda anmälningsplikten till nämnderna och till fullmäktige. Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag angående den särskilda anmälningsplikten till nämnderna och till fullmäktige.

Stockholm den 4 april 2002

Åsa Torstensson (c)

Gunnel Wallin (c)

Viviann Gerdin (c)

Rigmor Stenmark (c)

Margareta Andersson (c)

Marianne Andersson (c)

Sven Bergström (c)

Agne Hansson (c)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen begär hos regeringen ett tilläggsdirektiv till regeringens utredning Nationell utjämning av verksamhetskostnader enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade med förslag om att staten tar över verksamheten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen avslår regeringens förslag angående en utvidgad granskningsmöjlighet för revisorerna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen avslår regeringens förslag angående anmälnings- och rapporteringsskyldighet för revisorerna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.