Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:126 Medling med anledning av brott

Motion 2001/02:Ju26 av Ragnwi Marcelind m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:126
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Bordläggning
2002-04-10
Hänvisning
2002-04-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det tydligt skall framgå hur medling skall finansieras och vilka omprioriteringar som därmed måste göras.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör finnas möjlighet att kunna meddela åtalsunderlåtelse om den unge deltagit i medling.

Medling med anledning av brott

I syfte att öka rättssäkerheten föreslår regeringen i en proposition till riksdagen en ny ramlag om medling med anledning av brott. Enligt förslaget utesluts i förhand inget brott för medling. Medling ska kunna äga rum när som helst i rättsprocessen och förekomma för gärningsmän i alla åldrar. Vissa restriktioner gäller dock: om gärningsmannen är under tolv år får medling endast förekomma om det finns synnerliga skäl. Utgångspunkten är också att medling ska vara frivillig för båda parter.

När det gäller frågan om medlingens ställning i den rättsliga processen presenterar regeringen inga förslag. Inte heller när det gäller frågan hur medlingsverksamheten ska organiseras finns några konkreta lösningar. Regeringen nöjer sig i stället med att konstatera att ytterligare överväganden krävs.

Kristdemokraterna har tidigare motionerat om betydelsen av medling och framhållit vikten av att medlingsinstitutet bör utvecklas. Det är bra att försöksverksamhet pågått angående medling och familjegruppskonferenser och att förslag till beslut om att medling ska finnas som ett obligatoriskt inslag inom socialtjänsten nu presenteras i denna proposition. Vi anser att medling är ett bra sätt för lagöverträdare att få större insikt om brottets konsekvenser. Kristdemokraterna stöder förslaget att medling kan användas för minderåriga som begått brott. Vi menar också att det ska finnas en möjlighet för åklagaren att meddela åtalsunderlåtelse för straffmyndiga under 18 år som deltagit i medling.

Kristdemokraterna anser att det är bra att processen har påbörjats genom ett regelverk för medlingsverksamheten. Medlingsverksamheten kan därmed få en ökad legitimitet och genomslagskraft. Vi vill dock framhålla dels de ekonomiska behoven för att kunna genomföra reformen, dels att en samverkan mellan medling och familjerådslag inte får äventyras.

Medling – en resursfråga

Bakgrunden till propositionen är den försöksverksamhet som samordnats genom BRÅ under år 1999/2000 då 32 medlingsprojekt drevs runt om i landet. Efter försöksverksamheten har Kommunförbundet pekat på att bristande resurser har avgjort om familjerådslag och medling kunnat genomföras. De orter där verksamheten framför allt har lyckats är där det funnits så kallade eldsjälar som varit beredda att satsa mycket tid på rådslagen. Regeringens förslag är nu att detta ska läggas över helt på kommunerna och projekten ska bli en del av den ordinarie verksamheten. Detta kommer att medföra problem för kommunerna. Socialtjänsten är redan idag hårt ansatt av fler och fler pålagor som regeringen beslutat om. Vi anser att om medling ska få önskad effekt och om kommunerna ska kunna arbeta i enlighet med propositionens förslag måste resurser avsättas för att möjliggöra detta. Regeringen anger i propositionen att en omprioritering ska göras inom utgiftsområde 4 för att säkerställa medlingsverksamheten. Regeringen beräknar detta belopp till 18 miljoner kronor men redogör inte för hur denna omdisponering ska gå till.

Kristdemokraterna anser att det tydligt ska framgå hur nya utgiftsåtaganden ska finansieras och vilka omprioriteringar som därmed måste göras. Detta är väsentligt eftersom anslagen inom utgiftsområdet är ytterst ansträngda redan idag.

Samverkan medling–familjerådslag

Den nyzeeländska familjegruppskonferensen (Family Group Conference) har varit förebild för ett par projekt i Sverige som genomförts av Svenska Kommunförbundet. På svenska kallas verksamheten familjerådslag. Familjerådslagsmodellen prövas för ungdomar som begått brott. Grundtanken är densamma som med medling, att unga brottslingar ska konfronteras med brottsoffret, be om ursäkt och komma överens om gottgörelse. Tillsammans med familjen gör man sedan upp en plan för den unge i syfte att komma till rätta med problemen. En fristående samordnare hjälper familjen tillsammans med andra professionella personer, t.ex. socialtjänsten, skolan och polisen.

Kristdemokraterna menar att familjerådslagsmodellen inte får begränsas när medlingsverksamhetens organisation formaliseras. Det är därför angeläget att regeringen i sin kommande proposition inte begränsar utvecklingen utan stimulerar samverkan mellan medling och familjerådslag.

Stockholm den 9 april 2002

Ragnwi Marcelind (kd)

Ingemar Vänerlöv (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Rolf Åbjörnsson (kd)

Kjell Eldensjö (kd)

Inger Strömbom (kd)

Maria Larsson (kd)

Magda Ayoub (kd)

Dan Kihlström (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Amanda Agestav (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det tydligt skall framgå hur medling skall finansieras och vilka omprioriteringar som därmed måste göras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör finnas möjlighet att kunna meddela åtalsunderlåtelse om den unge deltagit i medling.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.