Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:82 Ändrade regler om annonser i TV-sändningar

Motion 2001/02:K75 av Ewa Larsson m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:82
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-02-07
Numrering
2002-02-08
Hänvisningsförslag
2002-02-08
Utskottsförslag
2002-02-08
Granskning
2002-02-08
Registrering
2002-02-08
Bordläggning
2002-02-08
Hänvisning
2002-02-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår förslaget om att radio- och TV-lagen ändras så att det under vissa förutsättningar blir tillåtet att avbryta TV-program med annonser.

Motivering

Miljöpartiet delar inte regeringens uppfattning att lagstiftningen om hur annonser får avbryta program, vad avser TV-reklam, behöver ändras. Vi anser att omsorgen om publikens möjligheter att följa TV-program så ostört som möjligt fortfarande skall utgöra ledstjärnan i lagstiftningen, precis som det gjorde i prop. 1990/91:149. Att det inte i dag finns fastställda kriterier för vad som är ett program, och att detta utnyttjas för att sända information i form av ett annat program i ett program, anser vi inte utgör tillräckligt skäl för att tillåta avbrott. I stället borde regeringen definiera vad som är ett program om det är det som ska kommas åt. Inte heller att vissa TV-bolag sänder från andra länder där reklamavbrott är tillåtna anser vi vara skäl nog för ändring.

Det finns mycket som är tillåtet i andra länder som vi inte vill tillåta i Sverige. Att MTG sände svarta rutor i sina reklamavbrott i det digitala marknätet anser vi var olagligt, eftersom de sändes från land där reklamavbrott är tillåtna. Att företag som sänder från Sverige får konkurrensnackdel av att inte få göra reklamavbrott tycker vi är ett ihåligt argument eftersom det är tillåtet att sända reklam riktad till barn under tolv år från t ex Storbritannien, varifrån MTG sänder. Ett borttagande av den svenska lagstiftningen som förbjuder sådana reklaminslag, från sändare utanför Sverige, föreslår inte regeringen.

När det gäller regeringens förslag om att ändra i radio- och TV-lagen, så att det under vissa förutsättningar blir tillåtet att avbryta TV-program med annonser, uppskattar vi regeringens ambition att försöka begränsa de avbrott som nu kommer att bli tillåtna. Miljöpartiet tror dock att det blir svårt att avgöra vad vissa förutsättningar är. Det ska ske på ett sådant sätt att – med hänsyn till naturliga pauser och programmets sändningstid och karaktär – varken programmets integritet och värde eller rättighetshavarens rättigheter kränks. Precis så som Länsrätten i Stockholms län påpekar anser Miljöpartiet att det hade varit önskvärt med en definition av i vilka avseenden annonsavbrotten skulle kunna vara kränkande. Hur ska annars TV-bolagen kunna inhämta rättighetshavarens tillstånd före kränkning? Regeringen anser att det är viktigt att i möjligaste mån undvika störande ingrepp i filmer. KLYS, Oberoende filmares förening, Föreningen Sveriges Filmproducenter och Sveriges regissörer anser att förslaget till lagändring kommer att innebära omfattande ingrepp i filmer. De föreslår att en etisk nämnd kopplas till Granskningsnämnden. Så som Miljöpartiet utläser förslaget till lagändring kommer en långfilm som är 160 min lång att kunna drabbas av fyra reklamavbrott. För oss innebär det en avsevärt större olägenhet och ingrepp i det konstnärliga skapandet än ett nyhetsinslag i mitten av sändningen, så som TV 4 nu tillämpar det i dag otydliga förbudet om avbrott. Därför anser vi att det är lättare att leva med dagens otydlighet än att släppa loss för reklamavbrott och kommande otaliga tvister om vad som är vissa förutsättningar och kränkande.

Vi är också mycket oroade för att den föreslagna EU-anpassningen öppnar vägen för nästa steg, att tillåta reklam för barn under tolv år, eftersom det svenska förbudet också medför konkurrenssnedvridning för företag som sänder från andra länder, och det antalet ökar som bekant.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 7 februari 2002

Ewa Larsson (mp)

Per Lager (mp)

Maria Wetterstrand (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår förslaget om att radio- och TV-lagen ändras så att det under vissa förutsättningar blir tillåtet att avbryta TV-program med annonser.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.