Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2002/03:24 Överlåtelse av aktier i Svenska Skogsplantor AB till Sveaskog AB

Motion 2002/03:N4 av Maria Larsson m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2002/03:24
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-01-24
Bordläggning
2003-01-28
Hänvisning
2003-01-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Innehållsförteckning

1 Innehållsförteckning 3

2 Förslag till riksdagsbeslut 4

3 Inledning 4

4 Kristdemokraternas principiella syn på statligt ägande 4

5 Propositionens innehåll 5

6 Kristdemokraterna avvisar propositionen 5

6.1 Regeringens ägarstyrning 6

6.2 Regeringens vanskötsel av Svenska skogsplantor AB 6

6.3 Fel att låta Sveaskog AB expandera 7

6.4 Privatisera Svenska skogsplantor AB 7

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens begäran om att staten på det sätt regeringen föreslår överlåter samtliga aktier i Svenska skogsplantor AB till Sveaskog AB.

  2. Riksdagen avslår regeringens begäran om ett bemyndigande att vidta de åtgärder som erfordras för att genomföra överlåtelsen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om privatisering av Svenska skogsplantor AB.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kristdemokraternas principiella syn på statligt ägande.

Inledning

Ägaransvar är ett begrepp som väl beskriver Kristdemokraternas syn på en av företagandets grundförutsättningar. Ett gott företagande förutsätter närhet till beslut och delaktighet i ansvar. Familjeföretagens ägarutövning är exempel på detta och det gäller både multinationella familjeföretag som Ikea och det lilla verkstadsföretaget i en glesbygdsort. Familjeföretagets ägande står i skarp kontrast mot det ansiktslösa ägande som präglar mycket av dagens näringsliv med kapitalförvaltande institutioner som långt från verksamheten fjärrstyr företagens utveckling med ibland alltför kortsiktiga perspektiv. Också det statliga ägandet tenderar att bli distanserat i sin styrning vilket hanteringen av Svenska skogsplantor AB är ett tecken på. Regeringen som ytterst ansvarig för statliga bolag har under flera år underlåtit att agera för att komma till rätta med de ytterst allvarliga problem som drabbat Svenska skogsplantor AB. Detta har fått som följd att bolaget nu är konkursmässigt och regeringen försöker nu undkomma det egna ansvaret genom att överlåta bolaget på ett annat statligt företag, Sveaskog AB.

Kristdemokraternas principiella syn på statligt ägande

Statens roll i samhällsekonomin ska vara att sätta ramar och övervaka spelreglerna på marknaden, ansvara för samhällsplanering och infrastruktur samt att skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt.

När staten agerar såväl domare som spelare på marknaden uppstår en rad problem. Särskilt kan nämnas risk för konkurrenssnedvridning, risk för icke optimala investeringsbeslut samt svårigheter att tillföra kapital till företag som behöver kapital för expansion. En renodling av statens roll bör bland annat ske genom en successiv utförsäljning av statliga företag.

Kristdemokraterna anser att statligt ägande bör avvecklas på marknader där privata företag konkurrerar eller skulle kunna konkurrera och där inte sociala eller hälsomässiga restriktioner motiverar ett offentligt ägande.

En privatisering av statliga företag leder bland annat till en renodling av statens roll, ökad möjlighet för privata entreprenörer, ökad ägarspridning och breddning av riskkapitalmarknaden samt tillskott av statsinkomster som kan användas till andra, mer angelägna ändamål.

Propositionens innehåll

I propositionen föreslås att riksdagen godkänner att samtliga aktier i det helstatliga bolaget Svenska skogsplantor AB överlåts på det likaså helstatliga bolaget Sveaskog AB. Bakgrunden till förslaget är i korthet det faktum att bolaget de gångna åren uppvisat ett negativt resultat med följden att det egna kapitalet successivt har urholkats. Situationen blev inför fastställandet av delårsbokslut för 2002 så allvarligt att man i enlighet med aktiebolagslagen tvingades upprätta kontrollbalansräkning.

För att komma tillrätta med problemen har den nya bolagsledning som tillträdde våren 2001 tagit fram ett åtgärdspaket som under hösten 2002 presenterades för ägaren staten. Det framkommer att för att erhålla en godtagbar soliditet och för att kunna genomföra det föreslagna åtgärdsprogrammet så krävs ett kapitaltillskott på cirka 130 miljoner kronor.

Under senhösten 2002 har det av staten helägda Sveaskog AB haft kontakter med Svenska skogsplantor AB vilket resulterat i att Sveaskog redogjort för förutsättningarna för ett övertagande av Svenska skogsplantor AB. Regeringen har därefter gjort bedömningen att Sveaskog kan erbjuda den stabila struktur som krävs för att Svenska skogsplantor AB på sikt ska ge godtagbar avkastning och kunna utveckla sin verksamhet positivt.

Kristdemokraterna avvisar propositionen

Kristdemokraterna stöder under inga omständigheter de förslag som framläggs av regeringen i propositionen. I stället vill vi anföra kritik mot regeringen för hanteringen av Svenska skogsplantor AB. Kritiken riktas inte enbart mot hanteringen den senaste tiden utan sträcker sig tillbaka till bolagets tidiga skede.

6.1 Socialdemokraternas hantering av Svenska skogsplantor AB

Svenska skogsplantor AB bildades den 1 januari 1994 efter ett initiativ av den dåvarande borgerliga regeringen. Tidigare hade de statliga Skogsvårdsstyrelserna bedrivit frö- och plantverksamhet på kommersiell bas. Den dåvarande regeringen hade bland annat som princip att kommersiell verksamhet inte skulle bedrivas i myndighetsform och ville därför skilja plantverksamheten från den statliga myndigheten Skogsvårdsorganisationens övriga verksamhet. Riksdagen fattade beslut om bildandet av Svenska skogsplantor AB våren 1992 (rskr. 1992/93:352). I beslutet ingick också att bolaget vid lämpligt tillfälle skulle privatiseras.

Efter regeringsskiftet 1994 valde den nya regeringen att ignorera det tidigare beslutet om privatisering av Svenska skogsplantor AB. Detta var i enlighet med den linje som Socialdemokraterna gav uttryck för vid den riksdagsbehandling som föregick bolagiseringen (bet. 1992/93:JOU15). Utöver ett motstånd mot privatiseringen motsatte sig Socialdemokraterna dessutom en bolagisering. I stället ville man att plant- och fröverksamheten fortsatt skulle bedrivas inom Skogsvårdsorganisationen. Anledningen var att starka skogspolitiska skäl talar ... för ett fortsatt statligt engagemang för den framtida frö- och plantförsörjningen (bet. 1992/93: JOU15). Men efter regeringsskiftet 1994 har tydligen den socialdemokratiska regeringen glömt de krav som den reste i riksdagen eftersom inga förslag lagts om ett återförande av Svenska skogsplantor AB:s verksamhet till skogsvårdsorganisationen.

6.2 Regeringens bristande ägarstyrning

Svenska skogsplantor AB förvaltas i Regeringskansliet av Näringsdepartementet. Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av NUR, näringsutskottets uppföljningsgrupp, gjort en analys av hur departementen utövar sitt ägande. Den modell för ägarstyrning som Näringsdepartementet använder sig av bygger på ett aktivt ägande. Vid Näringsdepartementets enhet för statligt ägande finns en ansvarig förvaltare för respektive bolag. Förvaltaren är i de flesta fall ledamot i styrelsen. Förvaltaren samarbetar med en analytiker inom enheten i utvärderingsarbetet. Det innebär att bolagen följs på nära håll och att ägarens förväntningar fortlöpande kommuniceras till bolagen. Vidare krävs en kontinuerlig dialog med bolagen om de frågor i verksamheten som kräver ett ställningstagande på ägarnivå. Näringsdepartementet bör således ha en stor insyn och goda möjligheter att påverka styrningen av företagen. Denna möjlighet tas uppenbart inte till vara, vilket blir tydligt i exemplet med Svenska skogsplantor AB. Vi har sett detsamma beträffande ett flertal statliga bolag, exempelvis SJ och Terracom.

Situationen för Svenska skogsplantor AB är mycket allvarlig. Det krävs enligt regeringen ett kraftfullt kapitaltillskott på cirka 130 miljoner kronor, bland annat för att godtagbar soliditet ska uppnås. Med andra ord måste staten för att rädda sitt eget konkursmässiga bolag intervenera och skjuta till kapital i någon form för att fortsatt verksamhet ska vara möjlig. Att det är kris står klart efter läsning av propositionens redogörelse för hur snabbt ärendet har beretts. Regeringen har under två månader efter det att bolagsledningen redogjorde för den ekonomiska krisen lagt förslag till en lösning av problemet. Däremot har uppenbarligen inga åtgärder vidtagits av regeringen tidigare för att komma tillrätta med det negativa resultat som Svenska skogsplantor AB uppvisat sedan 1999. Kristdemokraterna kan inte annat än klandra regeringens bristande förmåga att ägarstyra Svenska skogsplantor AB. Det tycks som att kraftiga signaler från bolaget om negativt resultat inte har lett till någon aktiv handling från regeringens sida. En allvarlig situation har, i stället för att hejdas i tidigt skede, tillåtits utvecklas till kris på grund av regeringens bristande kontroll. Det faller ett tungt ansvar på regeringen för att man nu tvingas vidta hastiga och ogenomtänkta lösningar för att rädda en verksamhet som man borde styrt upp i ett långt tidigare skede. Detta exempel visar tydligt att staten med nuvarande regering är en dålig ägare.

6.3 Fel att låta Sveaskog AB expandera

Regeringens lösning på problemet är att låta ett annat statligt bolag, Sveaskog AB, ta över samtliga aktier i Svenska skogsplantor AB. Genom detta förfarande uppnås två saker. Dels avvärjs den omedelbara ekonomiska krisen och Svenska skogsplantor AB:s verksamhet kan fortleva. Dels undviker regeringen att belasta statsbudgeten med utgifter som skulle hota att spräcka utgiftstaket. Den utgiften och därmed vidhängande politisk risk för kritik vill regeringen inte dra på sig.

Kristdemokraterna har tidigare kritiserat regeringen för att verksamheten i Sveaskog AB idag sysslar med näringsverksamhet som ej ryms i dess uppdrag om vilket riksdagen beslutat. Sveaskog AB är idag en stor aktör också inom industriell verksamhet och har förvärvat ytterligare sågverk trots att riksdagen beslutat att denna verksamhet i stället ska avvecklas. Att i detta läge ytterligare utvidga Sveaskog AB:s verksamhetsfält synes vara att gå stick i stäv med riksdagens tidigare beslut.

6.4 Privatisera Svenska skogsplantor AB

Kristdemokraterna är i motsats till regeringspartiet konsekvent i sin inställning till Svenska skogsplantor AB och dess verksamhet. Vi anser därför, liksom tidigare, att Svenska skogsplantor AB bör privatiseras. Detta ligger i linje med den ovan angivna principiella syn som Kristdemokraterna har på statligt ägande. Det ankommer på regeringen att vidta de åtgärder som krävs för en privatisering av bolaget. Det kan självfallet kräva en rekonstuktion först för att sedan kunna avyttra verksamheten.

Den verksamhet som Svenska skogsplantor AB bedriver är inte av det slaget att den motiverar ett statligt ägande. Dessutom finns ett flertal privata aktörer som fungerar mycket väl inom det verksamhetsområde som Svenska skogsplantor AB verkar.

Elanders Gotab, Stockholm 2003

Stockholm den 23 januari 2003

Maria Larsson (kd)

Stefan Attefall (kd)

Annelie Enochson (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Per Landgren (kd)

Lars Lindén (kd)

Mats Odell (kd)

Olle Sandahl (kd)


Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen avslår regeringens begäran om att staten på det sätt regeringen föreslår överlåter samtliga aktier i Svenska skogsplantor AB till Sveaskog AB.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen avslår regeringens begäran om ett bemyndigande att vidta de åtgärder som erfordras för att genomföra överlåtelsen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om privatisering av Svenska skogsplantor AB.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kristdemokraternas principiella syn på statligt ägande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.