Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2002/03:6 Obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro

Motion 2002/03:L2 av Inger René m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2002/03:6
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Bordläggning
2002-10-24
Hänvisning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar avslå proposition 2002/03:6 i dess helhet.

Ett slag i luften

I propositionen föreslås att alla arbetsgivare skall bli skyldiga att redovisa uppgifter om anställdas sjukfrånvaro i årsredovisningen. Regeringen anser att en sådan skyldighet kan bidra till att minska sjukfrånvaron. Vi delar inte den bedömningen.

En årsredovisning riktar sig till externa intressenter och det kan ifrågasättas om uppgifter av det aktuella slaget har någon plats i årsredovisningen. Att liknande uppgifter hittills redovisats inom ramen för den interna redovisningen har inte lett till någon minskning av sjukfrånvaron. Det finns inget som tyder på att en obligatorisk redovisning av sjukfrånvaron i årsredovisningen skulle medföra någon som helst förändring i det avseendet.

Den föreslagna redovisningen kommer inte att ge någon information om vilka bakomliggande orsaker och diagnoser som ligger till grund för sjukfrånvaron. Informationen kommer heller inte att ge upplysning om vilka insatser som prövats i de olika typerna av sjukfrånvaro eller med vilka resultat.

Det bör understrykas att sjukskrivningar inte är ensidigt relaterade till arbetslivet eller till situationen på arbetsplatsen. Att påstå det vore att förenkla enskilda människors personliga förhållanden, där många olika faktorer i samverkan påverkar hälsa och välbefinnande. Människor är mer komplicerade än vad regeringen vill tillstå. Den föreslagna informationen skulle inte visa vilka faktorer som är avgörande för hälsan eller vilka åtgärder arbetsgivaren kan bidra med för att den anställde åter skall bli arbetsförmögen.

Förslaget bidrar inte på något sätt till att hejda de skenande sjuktalen. För konkreta förslag om hur sjukfrånvaron skall minskas hänvisar vi till motion 2002/03:Sf291 Det sjuka Sverige.

Förslaget försvårar ytterligare för företagare

Om förslaget genomförs läggs ytterligare en börda på företagen i form av tvingande regelverk. De mindre företagen drabbas hårdast.

För företagen medför obligatorisk redovisning av sjukfrånvaron ytterligare administration och kostnader, att läggas till den redan befintliga, mycket omfattande administrationen. Förslaget står i stark kontrast till behovet av att förenkla och minska de administrativa uppgifterna för småföretag. Det motverkar också den pågående internationella harmoniseringen av företagens redovisningsregler.

Det är anmärkningsvärt att ytterligare tvingande regelverk läggs på svenska företag, trots att Socialdemokraterna i sitt valmanifest tydligt hävdade att vi fortsätter att förenkla reglerna. Dagens regelverk är mycket kostsamt för företagen. Enligt en OECD-studie uppgår kostnaderna för att administrera myndigheternas regelverk till 30.000 kronor per anställd och år för företag med 1–19 anställda. För företag med 50–500 anställda uppgår motsvarande kostnad till 6.000 kronor. Den sammanlagda volymen myndighetsregler har uppskattats till cirka 40.000 sidor, varav ungefär hälften utgör företagsregler.

Det bör också framhållas att förslaget skulle få mycket märkliga effekter ur integritetssynpunkt för små företag. Ett litet företag med exempelvis elva anställda som tvingas redovisa sjukfrånvaro samt kön på de sjuka avslöjar i praktiken mycket känsliga uppgifter om de anställda. I så små företag är det relativt enkelt att identifiera vilka personer det rör sig om.

Redovisning bör baseras på frivillighet

Företag, särskilt mindre sådana, är ofta känsliga för sjukfrånvaro och har ett inbyggt incitament att försöka hålla sjuktalen nere genom olika åtgärder. De flesta privata arbetsgivare känner också mycket väl till omfattningen av sjukfrånvaron i företaget.

Många företag kartlägger och redovisar redan i dag frivilligt sjukdomar och skador. Ett exempel är Svenskt Näringslivs tidsanvändningsstatistik som bygger på frivilligt deltagande. Statistiken omfattar cirka 220.000 arbetstagare, fördelade på cirka 2.500 arbetsplatser och 500 företag. Informationen används för att ge företagen jämförelseuppgifter över hur arbetstiden används. Materialet innehåller uppgifter om bland annat olika frånvaroanledningar, personalomsättning och övertid. Statistiken publiceras kvartalsvis och en utbyggnad planeras.

En seriös arbetsgivare inser vikten av att vidta åtgärder för att förvalta sitt humankapital. Det ligger i varje arbetsgivares intresse att hålla sig informerad om och försöka förebygga sjukfrånvaro. Det torde ligga i regeringens intresse att koncentrera sina ansträngningar till att minska sjuktalen inom den offentliga sektorn genom konkreta och effektiva åtgärder och på så sätt ta det ansvar som privata arbetsgivare redan tar. Mindre byråkrati, en mer flexibel arbetsmarknad och mindre krångliga regelverk är en bättre väg att gå än ytterligare lagstiftning utan tydligt syfte.

Stockholm den 22 oktober 2002

Inger René (m)

Bertil Kjellberg (m)

Henrik von Sydow (m)

Hillevi Engström (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Henrik S Järrel (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen beslutar avslå proposition 2002/03:6 i dess helhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.