Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:109 Förstärkt skydd för försäkringstagare i livförsäkringsbolag

Motion 2003/04:Fi21 av Mikael Odenberg m.fl. (m, fp, kd, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:109
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2004-04-01
Registrering
2004-04-02
Bordläggning
2004-04-02
Hänvisning
2004-04-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar anta propositionens förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713), med den ändring av 8 kap. 1 § som föreslås i motionen.

Lagtext

Vi föreslår att 8 kap. 1 § i Förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713) ges följande lydelse:

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

Ett försäkringsbolag skall ha en styrelse med minst tre ledamöter.

I försäkringsbolag som inte uteslutande driver återförsäkring, skall minst en av styrelseledamöterna utses med uppgift att särskilt vaka över att försäkringstagarnas intresse beaktas. Sådan styrelseledamot får inte vara aktieägare eller befatt­ningshavare i bolaget.

Ett försäkringsbolag skall ha en styrelse med minst tre ledamöter.

I ömsesidiga försäkringsbolag och i försäkringsbolag som inte får dela ut vinst skall styrelsens ordförande samt minst hälften av styrelsens övriga ledamöter vara personer som varken är anställda i bolaget eller anställda eller styrelseledamöter i företag som ingår i samma koncern som bolaget eller i en företagsgrupp av mot­svarande slag. Verkställande direktö­ren skall inte vara anställd eller styrelseledamot i företag som ingår i samma koncern som bolaget eller i en företagsgrupp av motsvarande slag.

Styrelsen väljs av bolagsstämman. Styrelseledamot som avses i andra stycket skall dock enligt bestämmelse, som skall vara intagen i bolagsordningen, utses av försäkringstagarna eller av någon intressegrupp som har anknytning till dem. Om en sådan bestämmelse saknas i bolagsordningen förordas styrelseledamot som avses i andra stycket av Finansinspektionen. Ärenden som är av principiell betydelse eller av synnerlig vikt prövas dock av regeringen. Även annan styrelseledamot får enligt bestämmelse i bolagsordningen tillsättas i annan ordning än genom val av bolagsstämman.

Styrelsen väljs av bolagsstämman. I ett försäkringsaktiebolag som inte får dela ut vinst skall minst en av styrelseledamöterna utses av försäk­ringstagarna eller av någon intre­s­segrupp som har anknytning till dem. Sådan styrelseledamot får inte vara
1. aktieägare i bolaget,

2. anställd i bolaget, eller

3. aktieägare, anställd eller styrelse­ledamot i företag som ingår i samma koncern som bolaget eller i företagsgrupp av motsvarande slag.

Även annan styrelseledamot får enligt bestämmelse i bolags­ordningen tillsättas i annan ordning än genom val av bolagsstämman.

Styrelseledamöternas uppdrag gäller för den tid som anges i bolagsordningen. Uppdragstiden får inte omfatta mer än fyra räkenskapsår och skall bestämmas så att uppdraget upphör vid slutet av den ordinarie bolagsstämma på vilket styrelseval förrättas.

Vad som sägs i denna lag om styrelseledamöter skall i tillämpliga delar gälla även suppleanter.

Bestämmelser om arbetstagarrepresentanter finns i lagen (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda.

Bakgrund

I alla former av affärsverksamhet finns det en risk att olika intressen står mot varandra och att sådana konflikter kan påverka styrningen av ett företag. Dessa intressekonflikter kan komma till uttryck i försämrat resultat, felaktig riskexponering och att en part skor sig på den andres bekostnad.

De senaste årens kraftiga omvärdering av börskurserna har drabbat försäkringsbolagen och försäkringstagare hårt. Förtroendet för bolagen har därtill försvagats och ledningar ifrågasatts efter flera olika affärstransaktioner med tveksamma inslag och som nu är föremål för utredningar. Det har väckts misstankar om att transaktionerna varit ett sätt att undgå olika regler i syfte att gynna en part på andras bekostnad. Mot denna bakgrund har regeringen ansett det vara angeläget att se över reglerna för att motverka intressekonflikter samt stärka försäkringstagarnas inflytande.

Motivering

Lagrådet har riktat förhållandevis stark kritik mot förslagen och menar att regeringen borde ha avvaktat förslag från den utredning som tillsattes hösten 2003. Mot Lagrådets kritik står att det är angeläget att snarast skapa förutsättningar för att snabbt återupprätta förtroendet för försäkringssektorn. Mot denna bakgrund välkomnar vi propositionen som innehåller en rad förbättringar. Emellertid anser vi att förslagen kan förbättras i syfte att skapa ännu större tydlighet och minska intressekonflikterna.

Regeringens förslag innebär nämligen att det ökade oberoendet för styrelsen inte gäller styrelsens ordförande eller den verkställande direktören. I det fall regeringen verkligen vill skapa oberoende, öka tydligheten och minska möjligheterna till ifrågasättande av ledningen samt stärka konsumentskyddet förefaller det naturligt att också styrelsens ordförande och vd skall vara oberoende. Till saken hör också att vd har att verkställa den oberoende styrelsens beslut. Mot denna bakgrund anser vi att ordförande och vd inte skall vara personer som är anställda eller som sitter i styrelser i företag som ingår i samma företagsgrupp som försäkringsrörelsen. Med vårt förslag stärks allmänhetens förtroende för försäkringsbolagen, vilket också gagnar sektorn som helhet.

Stockholm den 1 april 2004

Mikael Odenberg (m)

Karin Pilsäter (fp)

Olle Sandahl (kd)

Jörgen Johansson (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen beslutar anta propositionens förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713), med den ändring av 8 kap. 1 § som föreslås i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.