Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:121 Ny produktsäkerhetslag

Motion 2003/04:L19 av Inger René m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:121
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2004-04-01
Registrering
2004-04-02
Bordläggning
2004-04-02
Hänvisning
2004-04-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår proposition 2003/04:121 i den del den avser tillsynsmyndigheternas befogenheter att meddela förelägganden och förbud i enskilda fall.

  2. Riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med förslag som innebär att ingripande åtgärder i form av förbud, tillfälligt förbud, exportförbud och föreläggande om återkallelse skall föregås av domstols dom eller beslut i enlighet med vad som anförs i motionen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en konkurrensneutral produktsäkerhetslagstiftning.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvidga produktsäkerhetslagen till att omfatta även tjänster som erbjuds i offentlig verksamhet.

Bakgrund

I propositionen föreslås att produktsäkerhetslagen (1988:1604) ersätts av en ny lag med samma namn. Härutöver föreslås vissa ändringar i andra författningar som har samband med regleringen av den allmänna produktsäkerheten. Genom den föreslagna lagstiftningen genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG av den 3 december 2001 om allmän produktsäkerhet.

Den nya produktsäkerhetslagen skall i likhet med den nuvarande tillämpas på konsumentvaror och konsumenttjänster som tillhandahålls i näringsverksamhet samt på konsumentvaror som tillhandahålls i offentlig verksamhet. Däremot skall den föreslagna lagen inte tillämpas på tjänster som tillhandahålls i offentlig verksamhet. Den nya lagen syftar till att komplettera och fylla ut speciallagstiftningen på produktsäkerhetsområdet.

Tillsynsmyndigheternas befogenheter

I likhet med regeringen är vi av uppfattningen att direktivet kräver att tillsynsmyndigheterna skall ges befogenheter som innebär att ärenden om bristande produktsäkerhet kan hanteras snabbt och effektivt. Även med beaktande av direktivets krav i det avseendet synes det emellertid inte vara nödvändigt att frångå de rättssäkerhetshänsyn som alltid gör sig gällande vid beslut om ingripanden av myndighet mot enskild.

Enligt vår uppfattning måste huvudregeln därför vara att varje ingripande åtgärd i form av förbud, tillfälligt förbud, exportförbud och föreläggande om återkallelse skall föregås av domstols dom eller beslut.

Det saknas anledning att anta att domstolarna inte skulle kunna hantera de mål och ärenden som omfattas av lagförslaget väl så effektivt som tillsynsmyndigheterna och därtill med ett större inslag av rättssäkerhet för den enskilda. Tillsynsmyndigheterna bör ges den föreslagna behörigheten endast i uppenbara fall eller om det föreligger synnerliga skäl för åtgärden.

Mot bakgrund av detta bör propositionen avslås i den del den avser tillsynsmyndigheternas befogenheter att meddela förelägganden och förbud i enskilda fall. Vi föreslår i stället att riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med förslag som innebär att ingripande åtgärder i form av förbud, tillfälligt förbud, exportförbud och föreläggande om återkallelse skall föregås av domstols dom eller beslut.

Produktsäkerhetslag även för offentliga tjänster

Vi beklagar att den föreslagna lagen inte heller i fortsättningen skall kunna tillämpas på tjänster som tillhandahålls i offentlig verksamhet.

Vi konstaterar att en betydande mängd av de tjänster som betyder allra mest för många medborgare är offentligt producerade eller offentligt styrda. Samtidigt är konsumentmakten på dessa områden svagare än beträffande varor och tjänster som tillhandahålls i näringsverksamhet.

Det finns i dag omfattande kända brister i den offentligt finansierade sjukvården, omsorgen och skolan. Trots detta nämns inte den offentliga sektorn i konsumentsammanhang.

I syfte att stärka konsumenternas ställning inom den offentligt finansierade sektorn anser vi att en översyn måste göras av lagstiftningen för att så långt som möjligt ge bland annat konsumenttjänstlagen, konsumentköplagen och produktsäkerhetslagen en enhetlig och konkurrensneutral tillämpning på de olika sektorerna i ekonomin.

För konsumenterna innebär nuvarande lagstiftning påtagliga nackdelar beträffande möjligheterna att överblicka regelverken. Dessutom föreligger risken att vissa tjänster faller utanför produktsäkerhetsskyddet. Därför finns det stora fördelar med att utvidga produktsäkerhetslagen till att omfatta även tjänster som erbjuds i offentlig verksamhet. Lagstiftningen skulle därigenom bättre fungera som en bred garanti och därmed förstärka konsumentskyddet.

En konkurrensneutral produktsäkerhetslag

I dag är produktsäkerhetslagstiftningens utformning inte konkurrensneutral. Detta bekymmer åtgärdas inte genom den föreslagna lagstiftningen. Enligt vår mening är detta klart otillfredsställande eftersom det innebär en risk för att likartade verksamheter kan utsätts för olika slags kontroll beroende på vem som är huvudman för verksamheten. Regeringen brukar anse att Sverige skall vara ett föregångsland i Europeiska Unionen inom det konsumentpolitiska området. Mot denna bakgrund är det i högsta grad befogat att på nytt starta en utredning där syftet är att göra den centrala konsumentlagstiftningen tillämplig också på offentliga tillverkade produkter och utförda tjänster.

Stockholm den 1 april 2004

Inger René (m)

Bertil Kjellberg (m)

Henrik von Sydow (m)

Hillevi Engström (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Henrik S Järrel (m)


Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen avslår proposition 2003/04:121 i den del den avser tillsynsmyndigheternas befogenheter att meddela förelägganden och förbud i enskilda fall.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med förslag som innebär att ingripande åtgärder i form av förbud, tillfälligt förbud, exportförbud och föreläggande om återkallelse skall föregås av domstols dom eller beslut i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en konkurrensneutral produktsäkerhetslagstiftning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utvidga produktsäkerhetslagen till att omfatta även tjänster som erbjuds i offentlig verksamhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.