Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:131 Internationella adoptionsfrågor

Motion 2003/04:So19 av Ingrid Burman m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:131
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-05-07
Bordläggning
2004-05-07
Hänvisning
2004-05-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett lagförslag avseende adopterades rätt att få kännedom om att de är adopterade.

Motivering

Regeringens proposition om internationella adoptionsfrågor innebär att barnets rätt stärks på en rad områden. Propositionen har utarbetats i samarbete mellan regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet anser det särskilt välkommet att propositionen tar sin utgångspunkt i barnets rätt och barnets behov. Adoption handlar inte i första hand om vuxnas önskan om ett barn utan om barns behov av vuxna. Propositionen pekar förtjänstfullt på vikten av att den adopterade ges stöd och kunskap om sitt ursprung. Vi delar den synen men menar också att det på denna punkt krävs en komplettering. Vi menar att detta förutsätter att den adopterade känner till att den är adopterad. En kunskap som många förutsätter är en självklarhet men som erfarenheten visat inte vara fallet. Kravet på att i lag införa skyldighet för adoptivföräldrarna att upplysa barnet om sitt ursprung har varit föremål för behandling vid flera tillfällen. Förmyndarskapsutredningen (SOU 1989:100) tog upp frågan om en lagstadgad rätt men den avvisades av de flesta remissinstanser. Motivet var att de som utretts av socialnämnd och fått tillstånd till adoption torde vara så medvetna om sina skyldigheter att en lagstiftning skulle uppfattas som förnumstig och obehövlig. Det fastslogs dock samtidigt att det är viktigt för ett adoptivbarn att så snart som möjligt få reda på att det är adopterat. I betänkandet Barn genom insemination (SOU 1983:42) fastslog man också, utifrån studier gällande adoptivbarn, att ett adoptivbarn har ett mycket stort behov av att få kunskap om sitt ursprung och att möjligheterna att få en sådan kunskap har stor betydelse för barnets utveckling.

En sådan öppenhet ansågs också befrämja relationen mellan den adopterade och adoptivföräldrarna.

Departementsutredningen Föräldrars samtycke till adoption m.m. (Ds 2001:53) tog också upp frågan om lagstadgad rätt för den adopterade att få kunskap om att vara adopterad. Utredaren föreslår där att 4 kap. föräldrabalken kompletteras med en bestämmelse att adoptivföräldrarna så snart det lämpligen kan ske ska upplysa barnet om att det är adopterat. Lagen föreslås inte förses med sanktioner mot föräldrarna. Samtliga remissinstanser är positiva till lagförslaget. Socialstyrelsen anser att en sådan lag har ett stort värde. De pekar bl.a. på sin undersökning om barn som tillkommit via givarinsemination. Den visar att elva procent av föräldrarna berättat för barnet om sitt ursprung, fyrtio procent uppgav att de hade för avsikt att berätta och tjugo procent att de inte hade för avsikt att berätta. Andra remissinstanser som tillstyrkt är bl.a. Barnombudsmannen, Rädda Barnen, Sveriges Psykologförbund, Sveriges advokatsamfund och Familjerättssocionomerna.

I propositionen skriver regeringen att frågan kommer att beredas vidare inom Regeringskansliet under året för att nå ett ställningstagande i syfte att stärka barnets rätt. Vänsterpartiet anser att det är en alltför passiv hållning mot bakgrund av att lång tid gått sedan departementsutredningen lagt fram sitt betänkande och att remissinstanserna inte haft några invändningar. Vänsterpartiet anser att införandet av en lagstadgad rätt för den adopterade att få kunskap om att vara adopterad är av yttersta vikt för att säkra barnperspektivet och barnets rätt i adoptionsprocessen. Den syn som hittills rått i denna fråga har tydligt avspeglat ett vuxenperspektiv. Vänsterpartiet anser att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med ett lagförslag med innebörden att den adopterade ska ha rätt att upplysas om sin adoption. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna

Stockholm den 29 april 2004

Ingrid Burman (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett lagförslag avseende adopterades rätt att få kännedom om att de är adopterade.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.