Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:148 Stamcellsforskning

Motion 2003/04:So39 av Chatrine Pålsson m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:148
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-06-23
Registrering
2004-06-28
Hänvisning
2004-07-02
Bordläggning
2004-07-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1Innehållsförteckning

1Innehållsförteckning1

2Förslag till riksdagsbeslut2

3Inledning2

4Propositionens innehåll3

5Om stamcellsforskning3

6Principer för stamcellsforskning4

7Kommersen kring stamcellsforskningen5

8Överträdelse av förbudet mot reproduktiv kloning5

2Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar anta nollvision för embryonal stamcellsforskning, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den adulta stamcellsforskningen skall prioriteras.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att embryon inte får framställas för forskningsändamål.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot somatisk cellkärnöverföring.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att förtydliga förbudet mot kommersiell hantering av humanbiologiskt material.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om straffsatser vid försök till reproduktiv kloning.

3Inledning

Kristdemokraterna hyser stor respekt för och tillit till den medicinska forskningen. Den utgör en förutsättning för att vi skall kunna tränga tillbaka mänskligt lidande och förbättra alltfler individers livskvalitet. Inte minst därför är det angeläget att forskningsanslagen i vårt land är av respektabel omfattning. Kristdemokraterna anser också att forskningens frihet är av stor vikt och vill därför verka för att den i görligaste mån är fri från statlig styrning. Samtidigt är det en självklarhet att forskningen måste visa full respekt för människovärdet, individens integritet och demokratins spelregler.

Det är, enligt Kristdemokraternas uppfattning, varje demokratis plikt att deklarera vilken människosyn som ska vara normerande för forskning, lagstiftning och praxis. Rätten att fritt forska om vad som helst är inte en rätt att forska hur som helst. Även forskningen är, liksom de samhälleliga verksamheterna i övrigt, underordnad respekten för de mänskliga rättigheter och de etiska grundvärden vårt öppna samhälle vilar på.

Människovärdet – att människan är ett mål, ett subjekt, och inte ett medel, ett objekt – måste, enligt kristdemokratisk uppfattning, respekteras alltifrån livets början till dess slut. Att avvika från denna hållning och att tolerera ointresse eller rent av förakt för svaghet är att svika den människovärdesprincip som är den judisktkristna etikens grund. Den bästa garantin för att kampen mot sjukdomar och lidande skall drivas till mänsklighetens fromma är att livet under alla stadier betraktas som okränkbart.

Ett tydligt ansvar vilar på alla aktörer i samhället att värna att mänskliga rättigheter och grundvärden inte sätts åt sidan inom eller i anslutning till forskningen. Det är ett ansvar som blir än tydligare då starka ekonomiska intressen är involverade i beslut om forskningens inriktning.

Stamcellsforskningen debatteras livligt världen över. Det är angeläget att debatten är fri och öppen också i vårt land. Kristdemokraterna ser i grunden positivt på stamcellsforskningen. Men även denna forskning skall naturligtvis ske under reglerade former och på ett etiskt försvarbart och av myndigheter och allmänhet accepterat sätt.

Kristdemokraterna välkomnar att regeringen lägger fram en proposition eftersom stamcellsforskningen behöver regleras i lag, vilket hittills inte skett. Men vi framför i denna motion allvarlig kritik på punkter där propositionens förslag, enligt vår mening, inte håller sig inom etiskt godtagbara gränser.

4Propositionens innehåll

Propositionen innehåller förslag till ändringar i lagen (1991:115) om åtgärder i forsknings- eller behandlingssyfte med befruktade ägg från människa. Ändringarna avser forskning på befruktade ägg och forskning kring somatisk cellkärnöverföring. Forskning på befruktade ägg föreslås alltjämt vara tillåten under de förutsättningar som anges i nämnda lag. Hit hör bl.a. forskning på embryonala stamceller.

I propositionen föreslås att somatisk cellkärnöverföring skall vara tillåten men underkastad begränsningar motsvarande dem som gäller vid forskning på befruktade ägg. Någon detaljreglering av somatisk cellkärnöverföring föreslås inte. De nya bestämmelser som gäller sedan den 1 januari 2004 i lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor är, enligt regeringens uppfattning, väl lämpade för den kontroll som krävs.

Det föreslås att reproduktiv kloning skall vara förbjuden. Överträdelse av förbudet skall vara straffsanktionerat. Något generellt förbud mot att framställa befruktade ägg för forskningsändamål föreslås inte. Vidare föreslås ändringar i lagen (1995:831) om transplantation m.m. En etikprövning föreslås ersätta kravet på Socialstyrelsens tillstånd i vissa fall i fråga om biologiskt material från levande människa som tas för annat medicinskt ändamål än transplantation. Någon ändring i transplantationslagen avseende kommersiell hantering av humanbiologiskt material föreslås inte.

5Om stamcellsforskning

Stamcellen kallas ibland för en omogen cell eller en kroppens råvara. I en cellkultur kan den under lång tid bilda fler likadana stamceller. Stamcellen kan också, om särskilda fysiologiska eller experimentella villkor är uppfyllda, ge upphov till mer specialiserade och vävnadsspecifika celler. De bästa villkoren för en sådan utveckling föreligger i livmodern hos den gravida kvinnan. Stamceller i odling och inkubator kan emellertid också dela sig ett till synes obegränsat antal gånger. Den yttersta stamcellen är naturligtvis den befruktade äggcellen.

Det är mycket angeläget att prioritera och stödja forskning som kan förhindra, lindra och i bästa fall bota svåra folksjukdomar som diabetes, Parkinsons eller Alzheimers sjukdom eller minska bristen på organ för transplantationsändamål. Samtidigt gäller det här liksom i all annan forskning att etiskt granska verksamheten. Särskilt vaksam bör man vara när alltför stora förhoppningar ställs på en i sig lovande forskning. I kampen om uppmärksamhet och forskningsanslag finns en frestelse att tala och skriva om förhoppningar på epokgörande genombrott som om de i det närmaste var realiserade. Det är på sin plats att också lyssna till de forskare som på detta område varnat för att botemedlen ligger långt fram i tiden.

Orsaken till den känsliga debatt som pågår är att embryonal stamcellsforskning kräver att mänskliga embryon förbrukas för produktion av stamceller. Europarådets konvention om mänskliga rättigheter och biomedicin, den s k Oviedokonventionen från 1997, som Sverige varit med om att ta fram och har undertecknat, stadgar att mänskliga embryon skall tillförsäkras adekvat skydd. Den embryonala stamcellsforskningen leder nämligen till att mänskligt liv används som medel och inte som mål i sig. Samtidigt finns det etiskt okomplicerade och lovande forskningsalternativ: stamceller från t.ex. vuxna individer och navelsträngens blodceller. Existensen av s.k. adulta stamceller, dvs. stamceller tagna från organ hos barn eller vuxna individer, var okänd bara för några år sedan. Forskningen på dylika stamceller är mycket lovande och kan göras med samtycke från personen i fråga och med full respekt för människovärdet.

6Principer för stamcellsforskning

Kristdemokraterna ser i grunden positivt på stamcellsforskning så länge re­speken för människovärdet upprätthålls och forskningen sker under reglerade och etiskt godtagbara former. Nedan följer de principer som Kristdemokraterna anser att lagstiftningen kring stamcellsforskningen måste vila på, för att vara etiskt försvarbar.

Anta en nollvision

Kristdemokraterna förordar att riksdagen antar en nollvision vad gäller användandet av mänskliga embryon. Målet med den embryonala forskningen skall vara att utveckla vetenskapliga metoder som kan utgöra fullgoda alternativ till forskning på embryonala stamceller.

Forskning på adulta stamceller ska prioriteras

Fundamentalt är att i etiska konflikter välja det etiskt okontroversiella framför det kontroversiella. Sensmoralen är i detta fall att vi borde satsa på den forskning där människoliv inte görs till medel och där människovärdet respekteras fullt ut. Forskning på adulta stamceller ska därför prioriteras. Detta bör bland annat beaktas när offentliga medel för forskning fördelas

Embryon får aldrig produceras för forskningsändamål

Mänskliga embryon får inte produceras för forskningsändamål. Forskning på befintliga embryonala stamcellslinjer ska tillåtas då inte forskningsmålet syftande till klinisk användning inom vården skulle kunna nås genom andra forskningsvägar som är grundade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Medgivande från det donerande paret ska naturligtvis krävas och donatorerna ska ges fullständig information om hur deras embryon kommer att hanteras.

Embryonal forskning vid in vitro-fertilisering (IVF), där livet ska hjälpas fram, ska endast accepteras om den sker under reglerade former och med offentlig insyn. Det innebär att varje enskilt projekt ska prövas av en lagreglerad forskningsetisk kommitté. Vid utveckling av metoderna för IVF ska strävan vara att befrukta så få ägg som möjligt förutom de som implanteras.

Stamcellsforskning som innefattar kloning av embryo ska inte tillåtas

Förbudet ska även gälla somatisk cellkärnöverföring, vilken föreslås vara tillåten i regeringens proposition.

7Kommersen kring stamcellsforskningen

Stamcellsforskningen är idag ett kommersialiserat forskningsområde med starka och konkurrerande intressen där etiska överväganden inte alltid hamnar i förgrunden. Oetisk kommersialisering ska motverkas. Vetenskapssamhället står här inför stora krav. Det är nödvändigt att de personer som ingår i de etiska kommittéer som prövar de aktuella ärendena står helt fria i förhållande till alla intressen – kommersiella, patenträttsliga osv. – som kan göra sig gällande i ärendet. Rollfördelningen ska vara tydlig.

Regeringen avser att återkomma till riksdagen med förslag till hur kommersiell hantering av humanbiologiskt material ska förtydligas i transplantationslagen. Kristdemokraterna vill understryka vikten av att regeringen återkommer skyndsamt. Det är nämligen angeläget att förtydligandena förhindrar handel med mänskliga ägg. Risken för en sådan kommers är lika uppenbar som risken för en sådan hanterings negativa verkningar.

8Överträdelse av förbudet mot reproduktiv kloning

I propositionen föreslås att reproduktiv kloning ska vara förbjuden. Överträdelse av förbudet blir straffsanktionerat. Den som uppsåtligen bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst ett år. Med det svenska straffsystemet innebär det att straffet i praktiken blir villkorlig dom eller böter. Det är oacceptabelt lågt. I Storbritannien, som har en liberal lagstiftning på området, skulle samma brott vid fällande dom leda till tio års fängelse.

Det finns i dagsläget ingen anledning att tro att svenska forskare kommer att överträda ett förbud. Men det kan inte uteslutas att incitamenten för någon mindre nogräknad utländsk forskare att genomföra reproduktiv kloning i Sverige kan vara starka om priset för en förväntad världsberömmelse är en villkorlig dom. Kristdemokraterna anser därför att det krävs straffsatser som är betydligt mer kännbara än de föreslagna och som i högre utsträckning harmonierar med andra länders lagstiftning på området.

Stockholm den 23 juni 2004

Chatrine Pålsson (kd)

Inger Davidson (kd)

Dan Kihlström (kd)

Kenneth Lantz (kd)

Gunilla Tjernberg (kd)

Ulrik Lindgren (kd)

Torsten Lindström (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Sven Brus (kd)

Olle Sandahl (kd)


Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen beslutar anta nollvision för embryonal stamcellsforskning, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den adulta stamcellsforskningen skall prioriteras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att embryon inte får framställas för forskningsändamål.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot somatisk cellkärnöverföring.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att förtydliga förbudet mot kommersiell hantering av humanbiologiskt material.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om straffsatser vid försök till reproduktiv kloning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.