Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:161 Alkoholpolitiska frågor

Motion 2003/04:So32 av Christina Axelsson och Cinnika Beiming (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:161
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-06-23
Registrering
2004-06-28
Hänvisning
2004-07-02
Bordläggning
2004-07-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riktade informationsinsatser till arbetslivet, kvinnor och barn för att minska alkoholens skadeverkningar.

Motivering

Alkoholkonsumtionen har under de senaste åren ökat mycket kraftigt. Av propositionen framgår att totalkonsumtionen har ökat med nära 29 procent sedan 1996. Risken är nu överhängande att ökningen accelererar i framtiden. Kraftfulla insatser måste göras för att minska alkoholens skadeverkningar för såväl samhälle som enskilda individer. Propositionen beskriver också vad flera rapporter visar, nämligen att alkoholens skadeverkningar i samhället ökar och kostar både pengar och personligt lidande. De akuta alkoholrelaterade skadorna har ökat liksom trafikskador med koppling till alkohol både till lands och till sjöss. Mörkertalet vad gäller alkoholens påverkan på det ökande ohälsotalet är mycket stort. Många studier beskriver sambandet alkohol och ohälsa; mellan 15 och ända upp till 30 procent av alla sjukskrivningar kan vara alkoholrelaterade.

Det behövs kraftfulla förebyggande åtgärder om utvecklingen skall vända.

Det behövs såväl information som diskussioner överallt i samhället om alkoholens skadeverkningar. Arbetsplatserna är en viktig arena att föra sådana diskussioner på. Dagens arbetsmiljö kräver ett arbetsliv som är säkert och därmed fritt från alkohol och andra droger. Arbetet för en drogfri arbetsmiljö måste prioriteras. Det är glädjande att regeringen har för avsikt att överlägga med arbetsmarknadens parter om hur man gemensamt ska kunna minska skadeverkningarna på arbetsplatserna. Vi vill lyfta fram skyddsombudens roll i det förebyggande arbetet. Arbetsgivarna och skyddsombuden har på olika sätt till uppgift att bevaka och tillförsäkra de anställda en god arbetsmiljö. Skyddsombuden har en särställning mot sina arbetskamrater, och i deras arbete bör även ingå drogförebyggande insatser. Skyddsombuden behöver därför en rejäl utbildning för att ta itu med ett förebyggande arbete kring alkohol och andra droger men också för att kunna vara de som ser och tar tag i personer som redan har fått problem. Här kan erfarenheter från ALNA och arbetet inom ALNA-råden tas till vara men också de uppgifter som Alkoholkommittén har kan användas. Alkoholkommittén tillsattes för tre år sedan för att arbeta bland annat med att skapa opinion och initiera samarbetsprojekt. Alkoholkommitténs arbete bör än mer inriktas mot arbetslivet för att stimulera diskussioner på arbetsplatserna i avsikt att påverka attityder och värderingar för ett drogfritt arbetsliv.

Även kvinnor ökar sin konsumtion. Det är alarmerande att unga kvinnors vårdtillfällen för alkoholförgiftning har gått om de unga männens. Även äldre kvinnor dricker mer. Det förebyggande arbetet riktat mot kvinnor är därför mycket viktigt. Särskilda insatser med riktad information bör genomföras. Även här krävs utbildning och insikter för dem som skall genomföra dessa insatser för att nå kvinnorna. Föreningsliv och skolor bör uppmuntras att sprida information om alkoholens skadeverkningar på såväl kropp som själ.

Studier i Stockholm på kvinnor som kommer för inskrivning till mödravårdcentraler visar att 30 procent av alla kvinnor fortsätter att dricka alkohol när de blivit gravida. Det bör vara en självklarhet att mödravården ges ett informationsansvar till alla gravida kvinnor redan vid första besöket.

Barn är en utsatt grupp när det gäller alkohol och droger. Det beräknas finnas omkring 200 000 barn som lever i familjer där en eller båda föräldrarna missbrukar. De behöver uppmärksammas betydligt mer. Det sägs ibland att alkoholberoende är ärftligt, kanske mest vad gäller attityder, förhållningssätt och vanor. Barn till missbrukande föräldrar behöver tidigt få hjälp och stöd för att bryta framför allt det sociala arvet.

Barn är utsatta på flera sätt. Det är glädjande att utformningen av marknadsföringen ska göras mer barntillåten. Vi behöver också uppmärksamma nya varor som kommer. I Australien säljs redan en glass som smakar vodka. Holland vill få oss att köpa glassen Freaky Ice. Produkten innehåller 4,8 % alkohol, kommer i bägare med fyra olika smaker och finns även i en alkoholfri variant. Andra varor som har diskuterats är alkoläsk, alkomjölk och alkogodis. Dessa produkter riktar sig mot dem som ännu inte är vana att dricka alkohol, men som vänjer sig vid smaken tidigt. Medvetenheten kring alkoprodukter och marknadsföring av dessa måste öka. Föräldraföreningar, skolor och idrottsföreningar bör informeras så att de kan arbeta mot användning av dessa varor.

Stockholm den 18 juni 2004

Christina Axelsson (s)

Cinnika Beiming (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riktade informationsinsatser till arbetslivet, kvinnor och barn för att minska alkoholens skadeverkningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.