Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:163 Skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus

Motion 2003/04:Sk43 av Annelie Enochson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:163
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2004-06-14
Registrering
2004-06-15
Bordläggning
2004-06-15
Hänvisning
2004-06-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de positiva effekterna som uppstått av Finlands skattesänkningar för hushållstjänster.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att analysera de föreslagna ROT-avdragen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Propositionen

I proposition 2003/04:163 Skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus föreslår regeringen att en skattereduktion på 30 % införs för bygg­nadsarbete på bostadshus. Med sådant byggnadsarbete avses om- och tillbyggnad samt reparation. Reduktionen kan högst bli 10 500 kronor för småhus, högst 5 000 kronor för bostadsrätter samt 20 000 kronor eller tre gånger fastighetsskatten för bostadsdelen för hyreshus. Socialdemokraternas förslag är att skattereduktionen ska vara temporär samt retroaktiv (15 april 2004–30 juni 2005).

Mitt ställningstagande

Sverige har stora problem med svart arbetskraft i privata hushåll. Det är tyvärr mycket ovanligt att hushåll köper tjänster till det egna hemmet och betalar gängse skatter. Extern arbetskraft i hushållen är mycket ovanligt som en laglig företeelse.

Det finns i Sverige idag

  • en stor och växande svart marknad för hushållsnära tjänster vilken dessutom blivit riskfri efter en friande dom i hovrätten

  • utarbetade föräldrar, speciellt kvinnor som inte får sitt livspussel att gå ihop med familj, hem och arbete – vilket i sin tur innebär ökade sjukförsäkringskostnader

  • ett stort behov av att öka tillväxten och stimulera den privata servicesektorn

  • ett stort behov av att öka sysselsättningen

  • alltfler åldringar som behöver hjälp av en alltmer krympande kommunal sektor

  • en skev jämställdhet när det gäller regeringens prioritet.

Att regeringen inför ROT-avdrag är bra eftersom det är ett sätt att få manlig svart arbetskraft att bli vit. Målarmästarnas riksförbund visade i en utvärdering de gjorde i samband med det tidigare ROT-avdraget (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) att projektet åstadkom ett överskott i hela samhällsekonomin. Utvärderingen visade att när man införde ROT-avdraget sjönk den svarta arbetsmarknaden på en gång med 13 %. Men varför stanna vid detta, varför inte gå vidare och införa ett RUT-avdrag, det vill säga för rengöring, underhåll och tvättning, som man gjort i Finland? Detta skulle innebära att de kvinnor som nu arbetar inom den svarta hushållsnära sektorn kan arbeta vitt och få del av trygghetssystemet med pensioner och försäkringar.

Finland

Finland har tidigare, precis som Sverige, haft problem med svart arbetskraft i hemmet. Men nu har utvecklingen blivit positiv genom en förändrad skattepolitik. Sedan förra året får man i Finland dra av 60 % av utgifterna för städjobb och hemhjälp såsom barntillsyn, vård och reparationer av olika slag. En förutsättning är att registrerade företag anlitas. Finland införde 1997 på försök två modeller samtidigt. En modell med företagsstöd för somliga delar av landet. En annan modell med hushållsavdrag i andra delar av landet. År 2000 permanentades ett system med hushållsavdrag som utsträcktes till hela landet. På tre år har antalet hushåll som anlitar hemhjälpsföretag stigit från 30 000 till knappt 100 000, men den stora ökningen kom efter att avdraget 2003 höjdes till 60 %. Plötsligt har 1000-talet nya arbetstagare och åtskilliga nya företag dykt upp. Slutsatsen är att inte bara efterfrågan ökat kraftigt, utan att tidigare svart arbetskraft i stor utsträckning blivit vit. Det är angeläget att den svarta sektorn på motsvarande sätt kan trängas tillbaka i Sverige, genom att det görs ekonomiskt möjligt att både köpa och sälja privata hushållstjänster vitt och lagligt.

Finlands exempel visar att man lyckades att över alla blockgränser få bukt med den svarta ekonomin, stimulera privat service, öka sysselsättningen samt hjälpa kvinnor som var utarbetade. I den finska modellen väljer hushållen om de vill anställa någon i egen regi eller köpa tjänsten av ett valfritt företag. Riksdagen bör därför besluta att ge regeringen i uppdrag att utreda de åtgärder som Finland vidtagit på detta område och vilka effekter de fått.

Hushållstjänster ur ett jämställdhetsperspektiv

I propositionen framgår att skatteutskottet vid tidigare behandling av denna fråga med anledning av Riksdagens revisorers betänkande (2001/02:RR18) uttalat att när nya ROT-avdrag ska införas bör en jämställdhetsanalys också göras. Man kan konstatera att någon sådan analys inte görs i propositionen. Detta är en svår brist.

Hushållstjänster utförs av olika medlemmar i hushållet. Det är viktigt att staten inte ensidigt subventionerar hushållstjänster som traditionellt utförs av det ena eller det andra könet. Detta är viktigt inte bara för medlemmarna i hushållen utan också för de företag som skulle komma att få sälja tjänster. Kvinnor bedriver i allmänhet inte byggnadsföretag och skulle därför gå miste om Socialdemokraternas föreslagna ROT-avdrag.

Jag anser därför att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att utvärdera de föreslagna ROT-avdragen ur ett jämställdhetsperspektiv.

Stockholm den 14 juni 2004

Annelie Enochson (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de positiva effekterna som uppstått av Finlands skattesänkningar för hushållstjänster.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att analysera de föreslagna ROT-avdragen ur ett jämställdhetsperspektiv.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.