Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2003/04:179 Transplantationer räddar liv

Motion 2004/05:So2 av Cristina Husmark Pehrsson m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2003/04:179
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2004-09-29
Registrering
2004-09-30
Bordläggning
2004-09-30
Hänvisning
2004-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer till riksdagen med ett lagförslag rörande ställföreträdarfrågan.

Inledning

Vi moderater välkomnar regeringens proposition Transplantationer räddar liv (2003/04:179). Det är bra att ansvaret för donationsverksamheten nu förtydligas. Emellertid vill Moderaterna, med anledning av propositionen, åter ta upp en fråga som vi menar att regeringen inte har handlagt korrekt.

Regeringen skriver i sin proposition Transplantationer räddar liv (2003/04:179, s. 10) att Europarådet har antagit ett tilläggsprotokoll till konventionen om mänskliga rättigheter och biomedicin som rör transplantation av organ och vävnader. "I protokollet, som ännu inte undertecknats av Sve­-

rige, finns register som bara innehåller dem som är negativa."

Orsaken till att Sverige ännu inte har undertecknat detta protokoll är att regeringen ännu inte har presenterat förslag som löser den så kallade ställföreträdarfrågan. Frågan handlar om möjligheten för icke beslutskompetenta patienters möjlighet att göra sin röst hörd.

Moderaternas ställningstagande

Framläggandet av propositionen föranleder Moderaterna att åter lyfta frågan om ställföreträdare. Regeringen har ännu inte presenterat förslag som syftar till att lösa de problem som uppstår när patienter inte själva förmår att ge sitt samtycke.

Svensk rätt saknar ännu i dag klara bestämmelser om legala ställföreträdares behörighet i hälso- och sjukvårdssammanhang. Ställföreträdare kan krävas när patienter, på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållanden, inte själva förmår att ge sitt samtycke till åtgärder eller forskning.

God man, förvaltare eller anhörig har inte i dag juridisk rätt att i alla de situationer som propositionen berör föra patientens talan. Frågan har tidigare aktualiserats, till exempel i samband med biobankslagstiftningen (motion 2001/02:So12). Men regeringen har, trots påpekanden från Socialstyrelsen, patientorganisationer och inte minst från oss moderater, inte reagerat. Därför kvarstår i dag endast att utesluta beslutsinkompetenta patienter, eftersom dessa inte själva kan ge sitt samtycke. Det kan leda till att patientens rättssäkerhet minskar och att alla inte medges likvärdig vård.

Det är oacceptabelt och oetiskt att forskning och klinisk läkemedelsprövning kan ställa beslutsinkompetenta patienter utanför den vård och behandling som skulle kunna hjälpa dem. Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med förslag om att i lag reglera vem som skall vara min röst - min ställföreträdare - den dag jag inte själv kan uttrycka min vilja. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.

Stockholm den 29 september 2004

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Magdalena Andersson (m)

Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Stefan Hagfeldt (m)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer till riksdagen med ett lagförslag rörande ställföreträdarfrågan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.